Primjena odluke
62

Vojska čuva bolnice u Srbiji: Vanredne mjere na djelu

R. D.
Srdjan Ilic/PIXSELL
Srdjan Ilic/PIXSELL
Nakon uvođenja vanrednog stanja zbog pandemije koronavirusa jedinice vojne policije Vojske Srbije čuvaju Infektivnu kliniku "Dr. Kosta Todorović" u Beogradu.

"Donijeli smo odluku o proglašenju vanrednog stanja na cijeloj teritoriji Srbije zbog koronavirusa, koja stupa na snagu odmah", rekao je u nedjelju navečer predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ističući da bi se za kršenje donesenih mjera moglo dobiti i tri godine zatvora.

Srbija je od danas u ratu protiv "nevidljivog i opakog protivnika kojeg naša zemlja moda pobijediti, u borbi za naše roditelje, ali i za budućnost Srbije", izjavio je Vučić nakon što je odluku o uvođenju vanrednog stanja potpisao s premijerkom Anom Brnabić i predsjednicom Skupštine Srbije Majom Gojković.

Uvođenje vanrednog stanja, među ostalim, podrazumijeva stroga ograničenja na granici, primjerice zabranu ulaska stranim državljanima u Srbiju, uz iznimku diplomata, njihovih porodica i stranaca s boravišnom dozvolom u Srbiji.

Od ponedjeljka je na snazi potpuna obustava nastave u školama i na univerzitetima, zatvaranje vrtića, svih ugostiteljskih objekata te prestanak sportskih takmičenja.