"Čudo kako je živ"
0

Vojislav Šešelj u kritičnom stanju nakon operacije srca

SRNA
Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj
Zdravstveno stanje lidera radikala Vojislava Šešelja, koji je imao operaciju na srcu, toliko je pogoršano da je čudo kako je sada živ, tvrdi ljekarski tim koji je pregledao lidera radikala krajem januara u Hagu.

"Problemi su toliko narasli da on, da bi spasio život, mora da izađe na slobodu da se liječi u adekvatnim uslovima, ciljanim liječenjem van zatvorskog ambijenta", rekao je šef ljekarskog tima Milovan Bojić na konferenciji za novinare u sjedištu Srpske radikalne stranke u Zemunu.

Na konferenciji je predstavljen izvještaj tima ljekara koji je pregledao Šešelja u Haškom tribunalu 26. i 27. januara, kojim je potvrđeno da je lider radikala vitalno ugrožen i da je to posljedica neadekvatne dijagnostike i neadekvatnog liječenja.

"Nabrojali smo tačno od čega Šešelj boluje, sistematizovali rezultate njegovog dosadašnjeg liječenja, ali i propuste u liječenju. Njegovo zdravstveno stanje ugrožava uznapredovala srčana slabost koja se ne može zaustaviti, već eventualno samo usporiti, kao i plućne komplikacije", rekao je Bojić. 

On je naveo da zdravstveno stanje Šešelja, do mogućeg fatalnog ishoda, posebno ugrožava to što se lider radikala hospitalizuje u različitim bolnicama kod različitih doktora koji nemaju pravilan uvid u njegovo zdravlje.

Bojić je rekao da je "posljednji kardiološki skrining bio 2006. godine i da od tada ništa nije rađeno".

"Njegovo zdravlje je vitalno ugroženo i zato što aparat za defibrilaciju ima neispravnu elektrodu i ne radi kako treba, ali već dva mjeseca niko u Haškom tribunalu ne preduzima ništa da to promijeni", tvrdi Bojić.
Kompletan izvještaj je od danas dostupan javnosti, a potpisala su ga sva četiri ljekara iz tima - Milovan Bojić, Zora Naumović, Miodrag Vukčević i Paja Momčilov.

Radikali podsjećaju da je Odbor za zdravlje i porodicu Skupštine Srbije 29. februara donio zaključak kojim se apeluje da nadležne institucije u punoj mjeri zaštite zdravlje Vojislava Šešelja i da je potrebno obezbijediti adekvatnu dijagnostiku i liječenje na slobodi u Srbiji.