Srbija
0

Vođa "Obraza" dobio dvije godine zatvora zbog nereda na gay paradi

FENA
(Foto: AFP)
(Foto: AFP)
Vođa srbijanske desničarske organizacije "Obraz" Mladen Obradović u srijedu je pred beogradskim višim sudom osuđen na dvije godine zatvora zbog organiziranja prošlogodišnjih nereda u Beogradu tokom gay parade.

Preostalih 13 optuženih osuđeno je na zatvorske kazne u trajanju od osam mjeseci do godinu i pol dana, a sud ih je proglasio krivim zbog nasilničkog ponašanja na javnom skupu.

Obradoviću i još devetorici optuženih ukinut je pritvor u kojem su se nalazili od 10. oktobra kada su uhapšeni, te će se u daljem postupku braniti sa slobode, pri čemu na presudu imaju pravo žalbe srbijanskom prizivnom sudu.

U sukobima oko 6000 protivnika gay parade i policije u Beogradu je 10. oktobra privedeno oko 250 izgrednika te ozlijeđeno oko 150 policajaca, a prema riječima gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa počinjena je šteta u vrijednosti većoj od milion eura.

Prošlogodišnja gay parada bila je prva nakon devetogodišnje stanke i održana je u središtu Beograda, godinu dana nakon što je 2009. u posljednji trenutak otkazana šetnja zbog velike opasnosti za sigurnost učesnika.

U Beogradu je gay parada prvi puta organizirana 30. juna 2001., a tada su pripadnici navijačkih i ekstremnih desničarskih grupa napali i pretukli više učesnika povorke, kao i neke novinare i slučajne prolaznike.