Regija
0

Vodanović: Nema razloga za strah od leta avionima Croatia Airlinesa

FENA
Ne vidim nikakvog razloga za strah od putovanja avionima Croatia Airlinesa (CA), poručio je danas glavni hrvatski istražitelj za avionske nesreće Dinko Vodanović, nakon što su avioni tipa DASH 8-Q400 posljednjih dana imali prinudno slijetanje te dva manja tehnička kvara.

"U avione DASH ugrađeni su motori PT 6, što je jedan od najsigurnijih motora koji se ugrađuje u razne tipove aviona, ne samo u DASH-eve, već i na canadaire i air-traktore. Ne vidim nikakvog razloga za strah", izjavio je Vodanović za Hinu.

Na upit trebaju li se putnici bojati neispravnih aviona tog tipa, budući da je jedan bio s puta u Rim vraćen u Split, a i danas je bio tehnički kvar u Beogradu, ustvrdio je i da savršeno sigurnih vozila na cestama i u zraku nema. No, izrazio je uvjerenje da razloga za neki strah u vezi sa avionima CA ne bi trebalo biti.

Vodanović je izvijestio da je u Zurichu danas oko 14 sati završio preliminarni uviđaj na avionu Croatia Airlinesa koji je u petak prisilno sletio, slijede laboratorijska ispitivanja, a prvo izvješće o mogućem uzroku bit će gotovo u petak.

Hini je rekao kako prije izvješća švicarskog istražiteljskog tima ne želi nagađati o uzrocima kvara, odnosno je li riječ o elektronici, hidraulici ili je došlo do mehaničkog kvara na poklopcu podvozja. "Ne bi bilo u redu da odgovorim na to pitanje prije nego što istražitelj švicarskog tijela za istraživanje avionskih nesreća dostavi svoje izvješće o tome, i to nakon što budu gotovi i laboratorijski nalazi", rekao je.

Istaknuo je, međutim, da je avion "na kotačima", što znači da uviđaj nije završio sve dok nije bio izvučen stajni trap i dok se istražitelji nisu uvjerili što se zapravo nepredviđeno dogodilo tokom slijetanja.

Vodanović je izvijestio da je kompanija Croatia Airlines danas popodne preuzela avion te da će u Zürichu na njemu biti obavljen i cjelokupan popravak.

Za nezgodu s Croatia Airlinesovim avionom danas u Beogradu, gdje je također došlo do tehničkog kvara, kazao je da takav kvar nije mogao ugroziti sigurnost putnika.

"Problemi sa startanjem motora nisu opasni jer avion jednostavno ne može poletjeti, kvar se lako uoči i otkloni, pa to nikoga ne bi trebalo posebno zabrinjavati", rekao je Vodanović.