Vllasi: Beograd mora shvatiti da Kosovo od 1999. nije Srbija

F
FENA
12.1.2013. u 14:32
129
90
Vllasi: Beograd mora shvatiti da Kosovo od 1999. nije Srbija
129
Vllasi: Beograd mora shvatiti da Kosovo od 1999. nije Srbija Azem Vllasi
Savjetnik kosovske vlade za vanjsku politiku Azem Vllasi ocijenio je u intervjuu za beogradsku Politiku da je "Srbija u dubokoj proturječnosti sa samom sobom jer treba "shvatiti realnost da Kosovo od 1999. godine ne stanuje u Srbiji".
Vllasi je u intervjuu Politici u subotu istaknuo da se u platformi (državnog vrha Srbije) nudi rješenje za Kosovo, ali se nigdje ne kaže da treba pitati Albance slažu li se oni s tim. Na primjedbu da je riječ o strategiji Beograda, a ne Prištine, Vllasi je rekao da platforma za razgovore podrazumijeva i sugovornike na drugoj strani.

"Ako je to platforma za razgovore s Kosovom, znači - treba imati sugovornike. Tko misli da može među Albancima naći sugovornike za takve teme koje predlaže platforma", upitao je Vllasi i ocijenio da je Srbija u proturječnosti u stajalištima za rješavanje pitanja Kosova.

"Srbija je u dubokoj proturječnosti sa samom sobom. U svom ustavu drži Kosovo kao južnu pokrajinu, a onda razgovara u Bruxellesu s predstavnicima Kosova. Razgovara li u Bruxellesu s predstavnicima Vojvodine? Ne. Određuje granične prijelaze, a zna se da su granični prijelazi između država, kako god da ih Srbija zove. Za Srbiju je bolje da shvati realnost da Kosovo od 1999. godine ne stanuje u Srbiji", ocijenio je Vllasi.

Vllasi sugerira da Srbija i Kosovo "trebaju surađivati na bazi reciprociteta" kako bi se našla "rješenja za etnička, ljudska prava za Albance na jugu Srbije, odnosno u preševskoj dolini i Srbe na Kosovu". Također kaže da Kosovo ne može postojati u ustavu Srbije, niti ga Srbija ima pravo smatrati dijelom svog teritorija.

U povodu najavljenog rušenja spornog spomenika pripadnicima paravojne jedinice Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPBM) na jugu Srbije koji je u novembru 2012. postavljen u Preševu, Vllasi kaže da je on "u pravnoj nadležnosti lokalne vlasti, a ne države" Srbije koja traži da se spomenik ukloni.

Vllasi je odlučno zanijekao da je kosovska policija tukla uhićene Srbe nakon božićne liturgije u Gračanici i "čistim lažima" nazvao tvrdnje da među uhućenima ima ozlijeđenih.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (90)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: