Regija
213

Vlada Srbije priznala prava Bošnjaka na obrazovanje na bosanskom jeziku

Anadolija
Vlada Srbije je, na jučerašnjoj sjednici usvojila zaključak o prihvatanju Izvještaja sa prijedlogom mjera za ostvarivanje prava Bošnjaka na obrazovanje na maternjem jeziku u Republici Srbiji, saopštilo je zastupničko tijelo Bošnjaka koji žive u Srbiji Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), prenosi Anadolu Agency.

BNV ukazuje da ono što je najvažnije, u zaključku Vlade Srbije je da se obrazovanje na bosanskom jeziku na predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovnom nivou, proširuje i na visokoškolske ustanove.

"Vlada i Ministartsvo prosvjete će u saradnji sa visokoškolskim ustanovama i Komisijom za akreditaciju, obezbjediti otvaranje odgovarajućih studijskih grupa na bosanskom jeziku", ističe BNV i ocjenjuje da se donošenjem ovog zaklјučka doprinosi povećanju zakonitosti rada, pravnoj sigurnosti, pravičnosti sistema, poštovanju lјudskih i prava nacionalnih manjina, te, posebno, eliminisanju određenih negativnih pojava koje se u procesu ostvarivanja obrazovno-vaspitnog rada za pripadnike bošnjačke nacionalne manjine na svom maternjem jeziku dešavaju u pojedinim jedinicama lokalne samouprave.

Ovakva odluka srbijanske vlade, kako se navodi, utjecati će proizvolјno tumačenja zakonskih i podzakonskih akata od strane pojedinaca, kao i održavanju, dalјem razvoju i unapređenju stabilnih međunacionalnih odnosa u Republici Srbiji.

Ministar u Vladi Srbije i lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin na čiji je prijedlog ovakva zaključak donesen izjavio je da "Predlogom mjera za ostvarivanje prava Bošnjaka na obrazovanje na maternjem jeziku vlada Srbije vraća povjerenje Bošnjaka u državu".

"Usvajanjem Izvještaja sa predlogom mjera za ostvarivanje prava Bošnjaka na obrazovanje na maternjem jeziku, Vlada Srbije poslala je jasnu poruku svim svojim građanima, a posebno Bošnjacima, da će obezbjediti njihovo socijalno uključivanje posebno u oblasti obrazovanja, u skladu sa Ustavom, Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, drugim zakonima u oblasti obrazovanja, kao i međunarodno prihvaćenim standardima", izjavio je Sulejman Ugljanin koji je u Vladi Srbije kao ministar bez portfelja zadužen za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja.

Povodom usvajanja Izvještaja koji se dodnosi na cijelu teritoriju Srbije Ugljanin je dodao da "ovim dokumentom Vlada Srbije otklanja sve nedoumice u pogledu ostvarivanja prava Bošnjaka na obrazovno-vaspitni rad na njihovom maternjem bosanskom jeziku na čitavom području Srbije".

"Ovakve odluke Vlade Srbije vraćaju  poverenje Bošnjaka u državu i njene institucije i ispunjavaju evropske standarde u ostvarivanju prava manjina", izjavio je ministar Ugljanin, na čiju inicijativu je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i predložilo Vladi usvajanje Izvještaja.