Historijski dan
66

Vlada Makedonije o novom imenu: Ovo je za bolji život Makedonaca, Bošnjaka, Srba...

Klix.ba
Foto: smart.sdk.mk
Foto: smart.sdk.mk
Vlada Makedonije čestitala je večeras građanima i svim zastupnicima usvajanje ustavnih izmjena u Sobranju kojima se, kako se ističe, zemlji otvaraju vrata NATO-u i Evropskoj uniji. Makedonski parlament je dvotrećinskom većinom glasova usvojio amandman kojim je ta država preimenovana u Republiku Sjevernu Makedoniju.

"Danas smo otvorili novu, svijetlu perspektivu budućnosti za sve građane naše zemlje, za dobrobit naše djece. Za mirnu, sigurnu zemlju, u kojoj će Makedonci, Albanci, Turci, Vlasi, Srbi, Romi, Bošnjaci i sve druge etničke zajednice živjeti bolji i prosperitetan život", navodi se u čestitki Vlade Makedonije.

Građani Republike Makedonije, preko predstavnika u Sobranju, večeras su, prihvatanjem ustavnih izmena, napisali novo, historijsko poglavlje naše državnosti, saopćila je makedonska vlada

Vlada Makedonije napominje da će makedonski jezik biti međunarodno priznat u svim savezima, a himna i zastava ostaju isti i zaštićeni, dok će državljanstvo biti "makedonsko/Građanin Republike Sjeverne Makedonije".