Regija
15

Vlada Hrvatske: Nasilnike na sportskim terenima najdrastičnije kazniti

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Vlada Hrvatske saopštila je da je odlučna u namjeri da huliganstvo i nasilje na sportskim terenima najdrastičnije kazni i suzbije.

"Vlada Republike Hrvatske, koja najoštrije osuđuje i ove posljednje huliganske nemire, poslat će jasnu poruku počiniocima i rušiocima međunarodnog ugleda Hrvatske da neće biti talac njihovog divljačkog primitivizma", navodi se u saopštenju.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković održao je danas hitne konsultacije sa ministrom unutrašnjih poslova Vlahom Orepićem, ministrom pravosuđa Antom Šprljom te ministrom nauke, obrazovanja i sporta Predragom Šustarom o huliganskim neredima koji su se juče dogodili na utakmici u Sent Etjenu, između reprezentacija Hrvatske i Češke.

S obzirom da je u Republici Hrvatskoj na snazi Zakon o sprečavanju nereda na sportskim takmičenjima, učesnici sastanka razgovarali su o mogućnostima hitnih izmjena pojedinih odredbi, odnosno članova zakona, ali i o tome koliko je zakon koji je na snazi do sada u potpunosti i primjenjivan.

O tome je danas Orešković razgovarao i sa predsjednikom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović.

Hrvatska Vlada, odnosno Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova, kako se navodi, još prije početka Evropskog fudbalskog prvenstva uključeni su u sve bezbjednosne procese sa francuskim kolegama koje još jednom pozivaju da spriječe ovakve sulude nasilne radnje neodgovornih pojedinaca koji narušavaju ugled Hrvatske, ali i ugrožavaju bezbjednost svojim postupcima.

Hrvatska strana formirala je i poseban tim hrvatskih policajaca koji pomaže policiji domaćina u sprečavanju ovakvih huliganskih nereda, ali i u svim ostalim bezbjednosnim aspektima.

U ponedjeljak, 20. juna, biće održan radni sastanak na kojem će se razmotriti mogući načini rješavanja ovog problema.

Uz predsjednika Vlade Tihomira Oreškovića, na sastanku će učestvovati ministar spoljnih poslova Miro Kovač, ministar unutrašnjih poslova Vlaho Orepić, ministar pravosuđa Ante Šprlje, te ministar nauke, obrazovanja i sporta Predrag Šustar.

Selektor hrvatske fudbalske reprezentacije Ante Čačić rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da će hrvatska reprezentacija iz ovoga izaći još jača. "Ta minorna grupa biće prepoznata", rekao je Čačić novinarima u Dovilu.

UEFA je danas saopštila da pokreće disciplinski postupak protiv Hrvatske zbog divljanja navijača na utakmici sa Češkom.

Hrvatska reprezentacija će, kako prenose mnjdiji, biti kažnjena i zbog fašističkih pjesama, ali i zastava sa fašističkim simbolima viđenih na stadionu.

Osim toga, Hrvatskoj prijeti kazna zbog nereda, bacanja baklji i raznih predmeta na teren zbog čega je utakmica bila prekinuta na nekoliko minuta.

Uoči utakmice UEFA je hrvatskim navijačima dijelila letke sa upozorenjem da su na stadionu zabranjeni ustaškim simboli, a čak im je i nacrtala o kojim je simbolima riječ.

Očigledno je i to bilo uzalud, jer se nezvanično saznaje da je organizacija FARE koja se bori protiv nejednakosti i rasizma u fudbalu prijavila da su među navijačima viđene zastave sa ustaškim slovom "U", kao i nacistički simboli.

Kaznu će krovna evropska fudbalska organizacija UEFa objaviti za dva dana, u ponedjeljak, 20. juna.

Hrvatska je nedavno žestoko kažnjena zbog ustaškog skandiranja na prijateljskim utakmicama protiv Izraela i Mađarske. Kažnjena je sa dvije utakmice bez gledalaca i 150.000 švajcarskih Franaka.