Podgorica
1k

Vjernici ljubili tijelo mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, danas će biti sahranjen

L. K.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
U Kliničkom centru Crne Gore jučer je preminuo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, a danas će u Podgorici biti obavljena sahrana. Vjernici su se tradicionalnim ritualom - ljubljenjem tijela preminulog oprostili od Amfilohija.
Okupljeni su prilazili lijesu, krstili se, te naklanjali i ljubili tijelo preminulog. Među onima koji su obavili ovaj ritual bilo je i starijih i mlađih.

Iako je razumljivo da je u pitanju tradicionalni čin, postavlja se pitanje da li je ovakvo nešto bilo neophodno s obzirom na činjenicu da i Crna Gora bilježi veliki broj oboljelih od koronavirusa.

Mitropolija crnogorsko-primorska već je ranije zamolila da se prisutni pridržavaju propisanih zdravstvenih mjera kako ne bi pridonosili širenju infekcije.

U njihovom saopćenju također je navedeno kako je nabavljeno 5.000 maski koje su trebale biti podijeljene prisutnima, no na snimku koji kruži društvenim mrežama jasno je vidljivo da je veliki broj onih koji uopće ne koriste zaštitnu masku, ili je nose - ali ne prema propisima.

Podsjetimo, Amfilohije je preminuo jučer u jutarnjim satima, samo nekoliko dana nakon što su rezultati testova pokazali da je negativan na koronavirus.

Situacija se naglo pogoršala 29. oktobra, kada je primijećeno otežano disanje, nakon čega se stanje dodatno zakomplikovalo.

Dolazak na sahranu su najavili i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i drugi zvaničnici.