Regija
28

Viši sud utvrdio odgovornost Srbije za ratni zločin u Priboju

FENA
Viši sud u Beogradu donio je presudu kojom je utvrdio odgovornost države Srbije za ratni zločin u selu Kukurovići u općina Priboj, 18. februara 1993. godine, i to je prva takva presuda za područje Sandžaka, saopćio je danas Fond za humanitarno pravo (FHP).

FHP je 9. jula 2007. pokrenuo sudski postupak protiv Srbije u ime 20 mještana Kukurovića, a od suda je zatraženo da "obaveže državu da zbog odgovornosti za napad Vojske Jugoslavije (VJ) na Kukuroviće i štetu na imovini mještana isplati odštetu".

"O visini odštete sud će odlučivati ako Apelacioni sud potvrdi ovu presudu", dodaje se u saopćenju.

U toku postupka održano je 12 ročišta na kojima je saslušano 10 svjedoka koji su "opisivali teror pripadnika VJ nad muslimanskim stanovništvom nakon što je VJ stigla na to područje u maju 1992."

Tri svjedoka očevica opisali su minobacački napad VJ na Kukuroviće 18. februara 1993., navodi FHP i ističe da je sud utvrdio "da su se prije napada jedinice Užičkog korpusa VJ nalazile u neposrednoj blizini sela i da je u minobacačkom i pješadijskom napadu uništena imovina mnogih mještana".

Navodi se i da su 18. februara 1993. oko 18 sati "pripadnici VJ, čiji su položaji bili oko sela, napali selo Kukurovići" i da su mještani, "među kojima je bilo i djece, pobjegli kroz šumu, prema Pljevljima i Priboju".

Dva dana kasnije, nekoliko mještana koji su se vratili u Kukuroviće "zatekli su zgarišta i pobijenu stoku", a "u spaljenim kućama leševe Uzeira Bulutovića, Mušana Husovića i Fatime Sarač, koji za vrijeme napada nisu uspeli napustiti selo".

FHP navodi da je 11. aprila 1993, "kada u selu više nije živio niko, zapaljeno još osam kuća s pomoćnim objektima".

Istražni sudac je u oba slučaja izvršio očevid, ali nakon toga "nijedan mještanin Kukurovića nikada nije saslušan, niti je provedena bilo koja druga istražna radnja", kaže se u saopćenju.

FHP navodi i da je 23. oktobra 2006. Okružnom javnom tužilaštvu u Užicu podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatih pripadnika Užičkog korpusa VJ.

U saopćenju se dodaje i da je 27. oktobra 2006. to tužilaštvo obavijestilo FHP da je predmet proslijeđen Tužilaštvu za ratne zločine.

FHP navodi da je sud odbio prigovor zastarjelosti koje je tokom postupka istaklo Republičko javno pravobraniteljstvo.