{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Viši sud utvrdio odgovornost Srbije za ratni zločin u Priboju

F
9.4.2013. u 20:29
28
1
Viši sud utvrdio odgovornost Srbije za ratni zločin u Priboju
28
Viši sud utvrdio odgovornost Srbije za ratni zločin u Priboju
Viši sud u Beogradu donio je presudu kojom je utvrdio odgovornost države Srbije za ratni zločin u selu Kukurovići u općina Priboj, 18. februara 1993. godine, i to je prva takva presuda za područje Sandžaka, saopćio je danas Fond za humanitarno pravo (FHP).
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
FHP je 9. jula 2007. pokrenuo sudski postupak protiv Srbije u ime 20 mještana Kukurovića, a od suda je zatraženo da "obaveže državu da zbog odgovornosti za napad Vojske Jugoslavije (VJ) na Kukuroviće i štetu na imovini mještana isplati odštetu".

"O visini odštete sud će odlučivati ako Apelacioni sud potvrdi ovu presudu", dodaje se u saopćenju.

U toku postupka održano je 12 ročišta na kojima je saslušano 10 svjedoka koji su "opisivali teror pripadnika VJ nad muslimanskim stanovništvom nakon što je VJ stigla na to područje u maju 1992."

Tri svjedoka očevica opisali su minobacački napad VJ na Kukuroviće 18. februara 1993., navodi FHP i ističe da je sud utvrdio "da su se prije napada jedinice Užičkog korpusa VJ nalazile u neposrednoj blizini sela i da je u minobacačkom i pješadijskom napadu uništena imovina mnogih mještana".

Navodi se i da su 18. februara 1993. oko 18 sati "pripadnici VJ, čiji su položaji bili oko sela, napali selo Kukurovići" i da su mještani, "među kojima je bilo i djece, pobjegli kroz šumu, prema Pljevljima i Priboju".

Dva dana kasnije, nekoliko mještana koji su se vratili u Kukuroviće "zatekli su zgarišta i pobijenu stoku", a "u spaljenim kućama leševe Uzeira Bulutovića, Mušana Husovića i Fatime Sarač, koji za vrijeme napada nisu uspeli napustiti selo".

FHP navodi da je 11. aprila 1993, "kada u selu više nije živio niko, zapaljeno još osam kuća s pomoćnim objektima".

Istražni sudac je u oba slučaja izvršio očevid, ali nakon toga "nijedan mještanin Kukurovića nikada nije saslušan, niti je provedena bilo koja druga istražna radnja", kaže se u saopćenju.

FHP navodi i da je 23. oktobra 2006. Okružnom javnom tužilaštvu u Užicu podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatih pripadnika Užičkog korpusa VJ.

U saopćenju se dodaje i da je 27. oktobra 2006. to tužilaštvo obavijestilo FHP da je predmet proslijeđen Tužilaštvu za ratne zločine.

FHP navodi da je sud odbio prigovor zastarjelosti koje je tokom postupka istaklo Republičko javno pravobraniteljstvo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: