Noćni marš
6

Više od 5.000 žena u Zagrebu izašle na ulice: Naša svakodnevica razlog je za glasan otpor

Klix.ba
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
"Glasne i borbene" slogan je ovogodišnjeg protesnog marša koji se u Zagrebu već četiri godine zaredom održava povodom Dana žena.

"Osmi mart je naš dan, dan kada izlazimo na ulice, dan kada slavimo svaku borbu, svaki ženski glas koji je progovorio o tretmanu u bolnicama, rodilištima i ginekološkim ordinacijama diljem zemlje. O ograničavanju prava na pobačaj. O institucijama koje nasilje žele zadržati u četiri zida. O tretmanu i uvjetima na radnom mjestu. O tretmanu u vlastitom domu. Ženska svakodnevica razlog je za glasan otpor", poručile su organizatorice, piše Index.hr.

Naglasile su da su žene izašle na ulice suočene sa školskim primjerom sistemskog nasilja prema ženama u režiji pravosuđa i ostalih institucija.

"Ne damo svoje zdravlje i živote! Borit ćemo se sve dok država ne preuzme odgovornost za ubojstva i sve druge oblike nasilja prema ženama i djevojčicama. Glasovi i iskustva žena izazvali su nelagodu kod onih koji bi najradije da sustavna bol i poniženje kroz koje žene prolaze u bolnicama ostane nešto o čemu se šuti, šapuće, što se zaboravlja i normalizira. Niste to dopustile, čitale ste glasno svoja iskustva. Nismo se dale izbrisati", poručile su.