Regija
0

Vijeće sigurnosti UN-a raspravlja o Kosovu

SRNA
Vijeće sigurnosti UN-a raspravljat će danas o situaciji na Kosovu i Metohiji i izvještaju o radu UNMIK-a, a 24. maja o situaciji u BiH, objavljeno je na web stranici ove svjetske organizacije.

Sjednici će prisustvovati ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić, koji je rekao da će ukazati da se situacija na Kosovi i Metohiji od posljednjeg izvještaja generalnog sekretara UN prilično pogoršala - prije svega kada je riječ o položaju Srba i drugog nealbanskog stanovništva.

"Detalje o tome ćemo iznijeti na sjednici. Po svemu sudeći, diskusija na Vijeću sigurnosti će biti izuzetno napeta, s obzirom da veoma lako može da se desi da to bude posljednja sednica pred iznošenje mišljenja Međunarodnog suda pravde", rekao je Jeremić.

On je najavio da će Srbija pred Vijećem sigurnosti pokrenuti i pitanje srpskih operatera mobilne telefonije na Kosovu i Metohiji.

"Od presudne važnosti je da se taj i slični incidenti više ne ponavljaju, jer očigledno destabilizuju i onako krhku situaciju na terenu. Za to ćemo tražiti podršku na sjednici Vijeća sigurnosti UN", rekao je Jeremić.

U programu rada svjetske organizacije za maj navodi se će Vijeće sigurnosti 24. maja raspravljati o situaciji u BiH, nakon što visoki predstavnik Valentin Inzko podnese izvještaj.

Portparol OHR-a Ljiljana Radetić potvrdila je Srni da će se Inzko u sklopu svojih redovnih aktivnosti, 24. maja obratiti Vijeću, koji će upoznati sa aktuelnom situacijom u BiH, ali da će više detalja biti poznato narednih dana.	 
Ona je rekla da se očekuje da će se Inzko sastati i sa generalnim sekretarom UN Ban Ki-moonom.