Sponzorisao Yale
350

Veliko istraživanje o fašizmu u EU: Hrvatska među najgorima

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Historijski revizionizam, koji sadrži negiranje ili umanjavanje holokausta, prisutniji je u istočnim članicama EU, kaže nova studija, a prenosi portal Politico.

Studija posebno naglašava stanje u Poljskoj, Litvaniji, Mađarskoj i Hrvatskoj.

"Mnoge vlade Evropske unije rade na rehabilitaciji kolabrocionista i ratnih zločinaca iz Drugog svjetskog rata dok istodobno umanjuju krivnju za progon Židova", kaže Holocaust Revisionist Report, a što je naziv studije koju je, među ostalim, sponzoriralo Univerzitet Yale.

"Revizionizam je najgori u novim članicama EU - Poljskoj, Mađarskoj, Litvaniji i Hrvatskoj", kaže se u studiji, prenosi Index.hr.

Hrvatska je, dakle, naglašena kao problematična što se tiče bujanja historijskog revizionizma.

"U Hrvatskoj, nastavlja se koristiti pozdrav ustaša, hrvatskih fašista, na nogometnim utakmicama, okupljanjima i protestima. Također, nedostaje muzeja o Holokaustu. Židovska i romska zajednica bojkotirale su službene komemoracije", piše Politico.

U samoj studiji, jasno, ima dosta više o Hrvatskoj. Posvećeno joj je cijelo jedno poglavlje. Tako se na jednom mjestu spominje i Hrvatska radio-televizija (HRT) koji je ugostio Jakova Sedlara, autora "revizionističkog dokumentarca o Jasenovcu", a spominje se i crkva.

"Katolička crkva u Hrvatskoj "zamolila je za oprost" žrtve Holokausta. U isto vrijeme, pojedini svećenici, kao što je Stjepan Razum, poznati su po revizionizmu", stoji u studiji koja spominje i služenje misa za Pavelića.

Što se tiče političara, studija spominje brojne osobe iz političkog života od 90-ih do danas. Ne nužno u negativnom kontekstu.

No, u prilično negativnom kontekstu spominje se predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

"Moja pozicija prema pozdravu "Za dom spremni" je čista. To je stari hrvatski pozdrav, ali je kompromitovan od strane ustaša", citira studija hrvatsku predsjednicu koja je, kako pišu, to kazala 4. septembra 2017. godine.

Odmah u sljedećoj rečenici naglašavaju kako je pozdrav izmišljen od strane ustaša '30-ih godina.