1 od 5 miliona
124

Veliki protesti tačno u podne u Beogradu tokom Vučićevog obraćanja medijima

Klix.ba
Demonstranti na podu hodnika RTS-a (Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL)
Demonstranti na podu hodnika RTS-a (Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL)
U glavnom gradu Srbije u subotu navečer su održani petnaesti po redu protesti "1 od 5 miliona", a ovaj put demonstranti su se odlučili za radikalnije mjere zbog čega je situacija bila na ivici sukoba sa policijom.

Grupa demonstranata je ušla u zgradu Radio-televizije Srbije i zahtjevala nekoliko minita programa uživo, što im se onemogućava već tri mjeseca, a sve sa ciljem da cijelom građanstvu kažu ko su i zbog čega protestuju već 15 subota.

Grupa demonstranata je nakon više od sat vremena boravka u hodnicima zgrade RTS-a napustila zgradu nakon što su ih pripadnici Žandarmerije iznosili i izgurivali niz stepenice.

Vani su ih dočekele hiljade kolega, a protest se nastavio skoro do ponoći kada je lider Dvera Boško Obradović poručio da se mirno raziđu, a zatim pozvao cijelu Srbiju da danas tačno u 12:00 dođu ispred zgrade Predsjedništva Republike Srbije i direktno Aleksandru Vučiću kažu šta misle dok se on bude obraćao naciji na vanrednoj konferenciji za medije koja je sazvana tokom sinoćnih protesta.

Demonstrantima sinoć nije ispunjen zahtjev da dobio nekoliko minuta uživo u Dnevniku 2 te da generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević podnese ostavku.

Od okupljenih su se tokom cijele noći mogle su se čuti poruke protiv Aleksandra Vučića, ministra Nebojše Stefanovića, SNS-a, Ane Brnabić, tačnije kompletne vladajuće strukture u Srbiji.

Tokom večeri od lidera opozicije Boška Obradovića i Dragana Đilasa, s jedne strane, i ministra policije Nebojše Stefanovića mogle su se čuti potpuno oprečne tvrdnje o upadu u zgradu RTS-a. Dok su demonstranti tvrdili da nije napravljen niti jedan incident, Stefanović je na vanrednoj konferenciji za medije više puta kazao da je zgrada demolirana dok je novinarima prijećeno.