Hrvatska
0

Veliki pad popularnosti Jadranke Kosor

SRNA
Jadranka Kosor u posjeti BiH (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Jadranka Kosor u posjeti BiH (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Politički rejting premijerke Hrvatske Jadranke Kosor dramatično je pao za 12 posto, i sada je podržava 45 posto anketiranih u odnosu na aprilsko istraživanje kada je taj procenat iznosio 57 posto.

Ako se pogledaju podaci sa kraja prošle godine, kada je Kosorovu podržavalo čak 71 posto potencijalnih glasača, pad njenog rejtina još je veći.

Ona je sada tek treća na listi popularnosti iza predsjednika Hrvatske Ive Josipovića i   lidera SDP-a Zorana Milanovića. 

 Josipović je u maju, prema Crobarometru, imao podršku 77 posto anketiranih, što je pad u odnosu na april kada ga je podržavalo čak 84 posto. 

Pad popularnosti za sedam posto tumači se njegovim sporovima za HDZ-om, što se nije svidjelo biračima te stranke, ali i Josipovićevim istupima tokom posjete Sarajevu i izjavama o učešću Hrvatske u ratu, što se mnogima u Hrvatskoj nije dopalo.

Lider SDP Zoran Milanović ima podršku 49 posto potencijalnih birača. 

Opozicioni SDP i koalicija ljevice  je ispred vladajućeg HDZ-a i stranaka koje podržavaju vlast. 
Razlika je osam posto u korist  Milanovićeve  koalicije. Njih podržava 42 posto ispitanika a desni blok stranaka 33,8 posto.

U HDZ-u i vladajućoj koaliciji trebali bi biti jako zabrinuti brojem ispitanika koji smatraju da zemlja ide u pogrešnom smjeru - upozoravaju politički analitičari. 

Za  mjesec dana broj anketiranih koji tvrde da je opšti utisak da  se Hrvatske kreće u pogrešnom smjeru  - "porastao"  je za deset posto.

Da je smjer vladajuće politike dobar smatra  17 posto.