"Srbija protiv nasilja"
20

Veliki broj ljudi na petom okupljanju protiv Vučića u Beogradu: Obraćaju se javne ličnosti

S. Š.
Procijenjuje se da bi današnji protest mogao biti najbrojniji do sada (Foto: Twitter)
Peto okupljanje "Srbija protiv nasilja" počelo je danas od 18 sati na platou ispred Narodne skupštine u Beogradu. Prethodno je najavljeno da će se šetnja kretati Bulevarom kralja Aleksandra, Beogradskom do Slavije, krug oko fontane na Slaviji, pa u Kralja Milana do Terazija, Trg Nikole Pašića, pa kroz Pionirski park do Predsjedništva.
Organizatori su najavili da će ispred skupštine biti instalirana velika bina, najavljeno je obraćanje "žrtva režima", ali i javnih ličnosti koje će izraziti žaljenje zbog dvije velike tragedije koje su tokom maja zadesile Srbiju.

Prva se obratila legendarna glumica Svetlana Bojković, podsjećajući da je vlast građane nazvale "lešinarima" i "hijenama".

Nakon nje, govorili su Ivan Ivanović i Zoran Kesić. Glavna poruka koja je poslata jeste ta da je za masakre koji su se početkom mjeseca maja dogodili u Srbiji, potrebno preuzeti odgovornost.

Glumci koji su poslednjih dana bili meta napada i vrijeđanja predstavnika vlasti, a zbog učešća na protestima "Srbija protiv nasilja, okupljaju se ispred pozorišta Atelje 212. Oni će se, potom, pridružiti građanima.

(Foto: Twitter)
(Foto: Twitter)

Na današnjem protesti prisustvuju također i studenti koji su se, kako javlja Danas.rs, okupili u Pionirskom parku, napravili transparente "Studentkinje ne ćute", "Tražimo bezbjednu Srbiju", "Nećemo više da ćutimo".

Također, neki od transparenata koje možemo vidjeti ispred Skupštine Srbije su: "Privatizacija javnih dobara je nasilje", "Novac u škole, ne u policiju", itd.

Neki od zahtjeva koje su okupljeni na protesti ranije postavili, a traže ih i dalje su smjenjivanje Savjeta Regulatornog tijela za elektronske medije i rukovodstva RTS-a, gašenje štampanih medija, ukidanje programa i nacionalnih frekvencija onim medijima koji promovišu nasilje, kao i smjenjivanje ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i šefa BIA-e Aleksandra Vulina.

Prethodna četiri protesta okupila su ogroman broj ljudi, a okarakterisani su kao najmasovnija okupljanja u Srbiji u posljednjih 20 godina. Mnogi ih, također, porede sa petooktobarskim protestima (5. 10. 2000. godine) kada je s vlasti smaknut Slobodan Milošević.

Prošlosedmični protest "Srbija protiv nasilja“, održan je dan posle mitinga SNS-a "Srbija nade". Tada je na desetine hiljada građana, po velikoj kiši opkolilo zgradu RTS-a.