{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vatrogasci u Dalmaciji na izmaku snage, požari bukte hrvatskom obalom

F
17.7.2017. u 14:28
81
29
Vatrogasci u Dalmaciji na izmaku snage, požari bukte hrvatskom obalom
81
Vatrogasci u Dalmaciji na izmaku snage, požari bukte hrvatskom obalom
Požar kod Šibenika (Foto: Index.hr)
Veliki požar koji je buknuo sinoć 42 minute nakon ponoći u Tugarama u Hrvatskoj, sjeverozapadno od Omiša, tokom noći i jutra proširio se na Srinjine, Sitno Gornje i Donje, a vatra je stigla čak i do zvjezdarnice na Mosoru gdje se na stotine vatrogasaca već satima bore protiv požara.
Veliki problem je i bura koja nemilosrdno puše te stalno mijenja smjer vatre.

Opožarena je ogromna površina, a zapovjednik JVP grada Splita Ivan Kovačević izjavio je Hini da je riječ o zaista velikom požaru koji je stigao sve do kuća i groblja u Srinjinama i Sitnom Gornjem i Donjem gdje su neki objekti nagorjeli, ali ima i izgorjelih starih kuća.

Rekao je da vatra još nije pod kontrolom vatrogasaca, već se širi u svim smjerovima pa su na terenu svi vatrogasci, kao i sezonci cijele općine.

Vatrogasci su jedva uspjeli spasiti mjesnu crkvu u Sitnom, a svjedoci tvrde kako je vatra došla skroz do zidova Zvjezdanog sela Mosor. Sada je već gotovo sigurno da će se raditi o velikoj površini na kojoj gori gusta borova šuma, nisko raslinje, makija i trava.

Iako su vatrogasci sat vremena nakon što je požar buknuo zatražili pomoć kanadera, do sada im oni nisu mogli pomoći jer bura ne smanjuje svoj intenzitet. Jedan je kanader, doduše, pokušao probni let, no naleti vjetra su ga hitno prizemljili.

Požar u Sitnom Donjem
Požar u Sitnom Donjem


Na terenu je osim stotina vatrogasaca i sezonaca, kao i liječničke ekipe koje gasiteljima, ali i stanovništvu, te brojnim novinarima koji su usred požarišta, pružaju prvu pomoć s obzirom da ih se dosta nagutalo dima, te kako bi isprali oči.

Zbog požara isključen je dalekovod Zakučac-Konjsko i Zakučac-Bilice, a zatvorena je i cesta Žrnovnica-Sitno Gornje. Osim što su stanovnici vatrom ugroženih mjesta ostali bez struje isključena im je i voda, no ne zadugo jer je već tamo upućena cisterna s pitkom vodom.

Vatra se širi na Mosoru
Vatra se širi na Mosoru


O razmjerima požara govori i podatak da je vatra vidljiva iz Splita u kojemu po zraku već leti pepeo, a osjeća se i miris dima.

Hrabri dalmatinski vatrogasci koji se već danima bore s požarima u najvećoj dalmatinskoj općini na izmaku su snaga i za sada ih nema ko zamijeniti jer su doslovno svi na terenu, a bez podrške iz zraka teško mogu ugasiti tako veliki požar koji potpomognut jakim vjetrom guta sve pred sobom. Vjeruju da će im se i vrijeme smilovati, te da će bura prestati, navodi Hina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: