Posvećeni oporavku regije
4

Varhelyi: Zapadni Balkan je geostrateški interes Evropske unije

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Zapadni Balkan je integralni dio Evrope i geostrateški prioritet EU, ocijenjeno je na današnjoj video-konferenciji evropskog komesara za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Olivera Varhelyija sa šefovima diplomatija zemalja regiona, na kojem je učestvovao i ministar inostranih poslova Crne Gore Srđan Darmanović.

Na sastanku je u fokusu bio dokument "Komunikacija Komisije o podršci zapadnom Balkanu u suočavanju sa COVIDOM-19 i oporavku nakon pandemije", koji predstavlja prilog Evropske komisije u susret Samitu EU-zapadni Balkan, 6. maja.

Iz Ministarstva inostranih poslova u Podgorici saopšteno je da dokument sadrži pregled finansijskih mjera podrške EU za potrebe zdravstvenog sistema i ekonomski oporavak od krize izazvane COVIDOM-19 u državama zapadnog Balkana, kao i za dugoročne investicije koje bi podržale ekonomski razvoj i reformske procese država aspiranata za članstvo.

Na sastanku je konstatovano da je evropska perspektiva regiona još jednom potvrđena donošenjem odluke o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, ali i solidarnošću tokom pandemije.

"Od ključnog značaja je da EU nastavi da projektuje stabilnost i doprinosi prosperitetu regiona što predstavlja naš zajednički strateški interes", navodi se u dokumentu.

U dokumentu se ocjenjuje da o posvećenosti zapadnom Balkanu svjedoči i činjenica da se u planu EU u vrhu prioriteta nalazi i oporavak susjeda, među kojima se zemlje regiona smatraju najbližim.

"Zapadni Balkan je dio Strategije oporavka EU", naglasio je Varhelyi.

On je ukazao na posvećenost Unije saradnji sa državama zapadnog Balkana u ključnim oblastima.

"Cilj dalje podrške je favorizovanje grantova u odnosu na zajmove, poboljšanje saobraćajne, energetske i digitalne povezanosti, te povećanje investicija u ekonomiju, kao i pomoć malim i srednjim preduzećima", ocijenio je Varhelyi.