Regija
1

Vanredno stanje u dijelovima Srbije zbog poplava

Anadolija
Uslijed velikih padavina, zbog ugroženosti od poplava i pojave klizišta, u tri opštine u Srbiji proglašena je vanredna situacija, a u toku noći pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinica evakuisali su 15 osoba zbog ugroženosti od poplava.

Vanredna situacija proglašena je na teritorijama opština Čačak, Arilje i Lučani, a evakuisano je sedam osoba u Gornjem Milanovcu, tri u Čačku i pet u Priboju.

Kako je saopštio Štab za vanredne situacije, na teritoriji opštine Čačak, u Konjevićima i Preljini, rijeka Čemernica se trenutno izliva i sa lijeve i sa desne strane i potencijalno je ugroženo 500 domaćinstava, a u toku je evakuacija šest osoba.

Na prijedlog Opštinskog štaba za vanredne situacije opštine Lučani, predsjednik te opštine donio je odluku o proglašenju vanredne situacije na cijeloj teritoriji opštine Lučani, uslijed ugroženosti od poplava i klizišta.

Na teritoriji Čačka angažovano je 47 pripadnika vatrogasno-spasilačkih jedinica sa 14 vozila. Specijalistički tim za spašavanje i rad na vodi iz Niša se trenutno nalazi u Konjevićima, a na putu ka Čačku su i specijalistički timovi iz Beograda i Novog Sada, dok su iz Kraljeva upućeni pripadnici Žandarmerije.

Na teritoriji opštine Užice, rijeka Đetina je nabujala i tokom noći je rađeno na obezbjeđivanju korita i postavljeno je 15 tona pijeska. Trenutno nema padavina.

U toku noći, u Kosijeriću je bio presječen put prema mjestu Seča Reka zbog nabujale rijeke Skrapež. Angažovan Specijalistički tim za spašavanje i rad na vodi iz Užica na dežurstvu. Nije bilo zahtjeva za evakuacijom.

Na prijedlog Štaba za vanredne situacije opštine Arilje, predsjednik opštine proglasio je vanrednu situaciju na cijeloj teritoriji opštine Arilje zbog izlivanja Moravice i Rzave, a vatrogasno-spasilačka jedinica intervenisala je na dva crpljenja vode, kao i na teritoriji opštine Bajina Bašta.

U naselju Luka u opštini Priboj, u toku noći se aktiviralo klizište, zbog čega je iz jednog domaćinstva evakuisano pet osoba.