"Pravedna i parvilna presuda"
7

Vajgl: Hrvatska je bila žrtva koja se branila u ratu

FENA
Ivo Vajgl
Ivo Vajgl
Oslobađajuću presudu generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču komentirao je u petak za Slovensku televiziju član Europskog parlamenta i nekadašnji ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl, rekavši među ostalim da je za razliku od prve, osuđujuće presude, do druge došlo u novom političkom kontekstu u kojemu će Hrvatska biti članica Europske unije, te da je pravedno što je oslobađajuća presuda pokazala da je Hrvatska u ratu u kojemu se branila bila žrtva.

To što su dva hrvatska generala prvostepenom presudom osuđena na prvostepene "drastične i previsoke kazne", a u žalbenom postupku potpuno oslobođena krivnja i puštena iz Haaga ne znači da su suđenja u Haagu politička, ali je do oslobađajuće presude došlo u novom političkom kontekstu budući da će Hrvatska ući u Europsku uniju, rekao je Vajgl za emisiju "Odmevi" Slovenske televizije u petak kasno na večer.

Sud je utvrdio da Gotovina i Markač nisu krivi, ali će hrvatsko sudstvo trebati ekspeditivnije rješavati dokazane zločine nad srpskim civilima koje valja "individualizirati" u pogledu krivaca, ocijenio je Vajgl, dodavši da je to važno ne samo zbog poginulih civila nego i zbog odnosa Hrvatske sa Srbijom. U tom su smislu, ocijenio je Vajgl, bile pozitivne i umirujuće i izjave koje su dali hrvatski najviši dužnosnici, ali i samo generali.

U vezi reakcija u Srbiji koja je ogorčena oslobađajućom presudom, Vajgl je rekao da je važnije od srpskih reakcija to da je konačna presuda suda u Haagu u petak potvrdila da je Hrvatska bila žrtva i da je bila napadnuta, dok je prije prevladavalo nastojanje da se sve strane u sukobu izjednače. Vajgl je rekao da takvo stajalište potvrđeno oslobađajućom presudom generalima Markaču i Gotovini smatra pravednim i pravilnim.