Filip Vujanović
0

"Uvođenje crnogorskog nije diskriminacija drugih jezika"

SRNA
Filip Vujanović
Filip Vujanović
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović ocijenio je danas da uvođenje crnogorskog jezika u obrazovni sistem ne predstavlja diskriminaciju bilo kojeg drugog jezika koji se nalazi u službenoj upotrebi u Crnoj Gori.

"Ne mislim da Zakon o opštem obrazovanju ukida bilo čije pravo i pravi bilo kakvu diskriminaciju. Razgovarao sam detaljno i dugo sa resornim ministrom i čuo njegova uvjeravanja da taj zakon slijedi ustavna obavezu da se govori crnogorskim jezikom kao službenim. Ali to neće značiti da postoji rizik da se bilo koji jezik koji je u službenoj upotrebi ukida", rekao je Vujanović novinarima danas u Plavu.

On je naglasio da će se  jezici, koji su u službenoj upotrebi - srpski, hrvatski, bošnjački i albanski - sačuvati u onoj vrijednosti u kojoj takođe Ustav utvrđuje. 

"Apsolutno sam siguran da će se ispoštovati ono što je ministar planirao. Ja ću učiniti sve da se ispoštuje ono što je vrijednost jezika Srba, Hrvata, Bošnjaka i Albanaca u Crnoj Gori", istakao je Vujanović.  

Lideri SNP-a i NOVE Srđan Milić i Andrija Mandić razgovaraće 4. avgusta sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem o diskriminaciji srpskog jezika.