Kosovo
0

Ustoličen srpski patrijarh Irinej

FENA
Foto: B92/Beta
Foto: B92/Beta
Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej svečano je ustoličen u nedjelju u Pećkoj Patrijaršiji na zapadu Kosova pred nekoliko hiljada vjernika.

To je bilo prvo ustoličenje jednog patrijarha SPC-a na Kosovu od proglašenja kosovske neovisnosti u veljači 2008. godine, a svečanost je protekla bez incidenata.

Patrijarh Irinej je tokom obraćanja pozvao međunarodnu zajednicu i Kosovske Albance da na Kosovu, koje je nazvao južnom srpskom pokrajinom, osiguraju mir te ocijenio da se na tom području brišu tragovi srpske duhovnosti.

Prvi dio ustoličenja novog patrijarha održao se 23. januara u sabornoj crkvi u Beogradu, a drugi se po tradiciji odvija na Kosovu. Patrijarh Irinej (80), izabran je nakon smrti 95-godišnjeg patrijarha Pavla 15. novembra 2009. godine. U dužnost su ga uveli mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan.

Među visokim političkim dužnosnicima i predstavnicima ostalih pravoslavnih crkava bio je prisutan i predsjednik Srbije Boris Tadić. Na svečanosti ustoličenja nije bilo nijednog dužnosnika kosovskih vlasti jer nisu bili pozvani.