Jatak izbjegao zatvor
15

Uslovna kazna rođaku koji je skrivao Ratka Mladića

Klix.ba
Branislav Mladić
Branislav Mladić
Viši sud u Beogradu prihvatio je sporazum o priznavanju krivice Branislava Mladića, rođaka haškog optuženika Ratka Mladića, te ga osudio na kaznu zatvora od godinu dana, uslovno na tri godine.

Branislav Mladić je, nakon što je priznao da je pomogao u skrivanju bivšeg generala, sklopio sporazum s Tužilaštvom za ratne zločine, te je utvrđeno da je navedeno krivično djelo učinio od aprila 2006. do 26. maja 2011, kada je Mladić i uhapšen u njegovoj kući u Lazarevu.

Branilac Branislava Mladića, Vesna Momčilović, izjavila je srbijanskim medijima: "Nije ništa neobično što je Branislav krio svog brata od strica. Mislim da je ovo dobar sporazum zato što je za ovo krivično djelo predviđena kazna zatvora od jedne do osam godina."

Jedan od Mladićevih branilaca, Miloš Šaljić, kazao je za "Novosti" da je Ratko bio upoznat sa svim što se događalo u zemlji, da je gledao na televiziji kako mu policija pretresa kuću, te kako se njegovoj supruzi sudi za oružje pronađeno u ormaru porodične kuće.

Očekuje se da će se sporazumom okončati i postupak protiv brata Bosiljke Mladić, koji se tereti da je krio Mladića dvadesetak dana u februaru 2006. godine u svojoj kući u Maloj Moštanici.

Suđenje ostalim jatacima ratnog komandanta VRS, koje se vodi u Palati pravde, nastavit će se na jesen.

Postupak protiv Ratka Mladića u Haškom tribunalu nastavit će se 20. avgusta, kada će tužilaštvo nastaviti da saslušava svoje svjedoke.