Regija
7

USKOK zatražio pritvor za Bandića: Ovo su krivična djela koja mu se stavljaju na teret

Klix.ba
Foto: Pixsell
Foto: Pixsell
Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) Hrvatske je na temelju rezultata opsežne istrage te podataka prikupljenih od Porezne uprave Ministarstva finansija i kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv 16 hrvatskih državljana, među kojima je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, javili su hrvatski mediji.

Istraga se provodi protiv M. B.(1955.), S. LJ. (1958.), P. P. (1957.), Ž. H. (1960.), I. T. (1962.), I. M. (1980.), F. Č. (1965.), M. B. (1959.), I. B. (1963.), K. R. U. (1968.), B. M. (1960.), V. B. (1949.), M. L. (1968.), Z. A. (1964.), D. K. (1949.), A. D. (1958.) i dva trgovačka društva zbog osnovane sumnje na počinjenje krivičnih djela zloupotrebe položaja i ovlasti, utaje poreza ili carine, trgovanja utjecajem, poticanja na zloupotrebu položaja i ovlasti i poticanja na trgovanje utjecajem.

Postoji osnovana sumnja da su Bandić i njegovi saradnici u namjeri da društvima članicama C.I.O.S. grupe pribave znatnu nepripadnu materijalnu dobit na štetu Grada Zagreba, autoritetom svoga položaja nalagali poduzimanje radnji radi dodjele poslova na zbrinjavanju otpada po hitnom postupku bez provedbe propisanog postupka javnog konkursa.

U skladu sa njihovim nalozima, u cilju realizacije opisanog dogovora, ostali okrivljenici poduzimali su naložene radnje. Ugovaranjem i realizacijom zbrinjavanja znatno manje količine otpada koje je plaćeno po cijeni planiranoj za znatno veće količine otpada, Zagrebačkom holdingu d.o.o. – podružnica Čistoća nanesena je šteta od najmanje 2.400.000 kuna, u kojem iznosu je pribavljena nepripadna korist društvima članicama C.I.O.S grupe.

Nadalje, postoji osnovana sumnja da su, od marta 2006. do 19. januara 2012., u Zagrebu, u cilju pribavljanja znatne materijalne dobiti društvu Bramgrad projekt d.o.o. Zagreba, na štetu Grada Zagreba, optuženi među kojima je i Milan Bandić, dogovorili da se prilikom zamjene zemljišta u vlasništvu trgovačkog društva Bramgrad projekt d.o.o. na lokaciji Pešćenica, sa zemljištem u vlasništvu Grada Zagreba na lokaciji Trnje, pogoduje društvu Bramgrad projekt d.o.o.

To je učinjeno primjenom nepropisnog obračuna vrijednosti zemljišta te neosnovanim priznavanjem navodnih troškova društva Bramgrad projekt d.o.o. na lokaciji Leprovečka – Ivekovićeva i troškova koji će navodno nastati zbog preseljenja na lokaciju u Trnju, poduzimane nezakonite radnje u Gradu Zagrebu u cilju realizacije opisanog dogovora.