Regija
0

Uoči posjete pape Franje: Na ulicama Tirane baneri sa fotografijama ubijenih svećenika

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Svaka zemlja koju je dosad pohodio neki od poglavara katoličke crkve, u znak dobrodošlice, ukrašavala je ulice kojima će papa proći nacionalnim i zastavama Vatikana. No, u Albaniji, u čiji glavni grad Tiranu sutra dolazi papa Franjo, nešto je drugačije.

Bulevarom kojim će sutra proći papina kolona, koji vodi ka Trgu Majke Tereze na kojem će biti održava centralna misa i papino obraćanje, dominiraju baneri sa fotografijama 40 albanskih mučenika, svećenika koji su stradali za vrijeme vladavine komunističkog režima Envera Hodže.

Franjevački svećenik Luigi Paliq ubijen je 1913. godine, a svećenik Gjon Gazullj 1927, prenosi Vatikanski radio. Ostali su smrtno stradali kao žrtve ugnjetavanja koje je provodio komunistički režim u okviru kojeg je 1967. godine zabranjen rad svim vjerskim zajednicama u Albaniji.   

Papa će tokom posjete Albaniji, kako je ranije najavljeno, uz ostalo, odati počast žrtvama totalitarnog režima, ali i uputiti poruke nade u postizanje mira na Bliskom istoku.  

Papina posjeta Albaniji započet će ceremonijom dobrodošlice na Međunarodnom aerodromu "Majka Tereza" u Tirani, gdje će papu dočekati albanski premijer Edi Rama. Nakon dočeka na aerodromu, papa će se susresti sa albanskim predsjednikom Bujarom Nishanijem u uredu predsjednika Albanije, a potom će se obratiti predstavnicima civilnih vlasti.

Centralni dio papine posjete Albaniji bit će sveta misa na Trgu Majke Tereze u Tirani, nakon koje će papa ručati sa albanskim biskupima.

U poslijepodnevnim satima, papa će se susresti sa liderima vjerskih zajednica u Albaniji, a prisustvovat će i večernjoj misi u Katedrali Svetog Pavla sa svećenicima, časnim sestrama, bogoslovima i članovima drugih laičkih pokreta.

Tokom boravka u Albaniji papa će u pratnji predstavnika albanskih dobrotvornih društava posjetiti i štićenike doma za nezbrinutu djecu “Centro Betania”.

Putovanje u Albaniju je četvrto putovanje izvan Italije u pontifikatu pape Franje. Inače, ovo je druga posjeta jednog poglavara katočičke crkve Albaniji, koju je 1993. godine posjetio papa Ivan Pavao II.