Nema smanjenja broja vojnika KFOR-a
1

Uoči izbora u Srbiji na Kosovo stiže 550 njemačkih vojnika

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Njemačka će na Kosovo uputiti 550 pripadnika snaga za brzu intervenciju na hitan zahtjev NATO-a koji se dvije sedmice uoči izbora u Srbiji pribojava da bi moglo da dođe do novih nemira na sjeveru pokrajine, piše njemački nedjeljnik Spiegel.

Osim njemačkih vojnika iz sastava Rezervnih operativnih snaga (ORF), kao pojačanje na Kosovo otići će i oko 150 pripadnika austrijske vojske.

Operativna komanda Bundesvera u Potsdamu sinoć je, piše Spiegel, obavijestila "grupu odabranih saveznih poslanika" o tome da je Berlin pozitivno odgovorio na zahtjevNATO-a za slanje dodatnih trupa u sastav KFOR-a. 

Njemački pripadnici ORF-a su prije samo nekoliko sedmica postepeno povučeni sa Kosova, gdje su bili premješteni u avgustu prošle godine. 

Oni će se od 1. maja ponovo naći u sastavu KFOR-a, a kontingent se sastoji iz jedne odbrambene jedinice za zaštitu od atomskog, biološkog i hemijskog oružja i artiljerijskog bataljona. 

Na Kosovu je trenutno stacionirano oko 5.800 vojnika, od toga 1.300 pripadnika njemačkih oružanih snaga. Njemački ministar odbrane Thomas de Maiziere ocijenio je u februaru situaciju na Kosovu kao složenu i trenutno nezamislivim nazvao moguće smanjenje broja vojnika KFOR-a.