Hrvatska
0

Umro Josip Bobi Marotti, pozorišni, TV i filmski glumac

FENA
Josip Bobi Marotti
Josip Bobi Marotti
Josip Bobi Marotti, veliki pozorišni, televizijski i filmski glumac, umro je sinoć u Zagrebu u 89. godini, izvijestila je glumačka družina "Histrion".

Bobi Marotti rođen je u Mariboru, u Sloveniji, 18. decembra 1922. godine. Glumačku školu upisao je 1941. godine, a diplomirao 1943., nako čega se priključio partizanskoj glumačkoj družini.

Jedno vrijeme radio je u riječkom Hrvatskom narodnom kazalištu (1946-49), a potom i u zagrebačkom HNK-u (1949-53).

Jedan je od osnivača Gradskog dramskog pozorišta "Gavella", u kojem radi od 1953, a nastavio je igrati i nakon penzionisanja 1980. Predavao je glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu od 1958. do 1972. godine.

Nerijetko je nastupao i u Teatru &TD, a članom glumačke družine "Histrion" postao je 1986, u kojoj i odigrao svoju posljednju pozorišnu ulogu u decembru prošle godine u predstavi "Zagrebački orkestar". Značajnije pozorišne uloge imao je u Ibsenovoj "Divljoj patki", Gogoljevu "Revizoru", Držićevu "Dundi Maroju", Shakespeareovu "Othellu" i "Hamletu", Krležinom "Vučjaku", "Kraljevu"...

Glumio je u televizijskim dramama i serijama ("U registraturi", "Putovanje u Vučjak", "Nepokoreni grad", "Obećana zemlja", "Odmori se, zaslužio si"...). Josip Bobi Marotti snimio je više od 100 televizijskih emisija i gotovo 40 filmova, a osobitu je popularnost stekao dječjom serijom "Dvadeset slavnih", kao i posuđivanjem glasa Fredu Kremenku u popularnoj animiranoj TV seriji "Obitelj Kremenko" te Gargamelu u crtanoj seriji "Štrumpfovi".

Ostat će zabilježen po ulogama u filmovima "Pjevajte nešto ljubavno", "Puška za uspavljivanje", "Čaruga", "Ljeto za sjećanje", "Roko i Cicibela", "Seljačka buna 1573", "Glorija", "Prometej s otoka Viševice", "Martin u oblacima" itd.