Regija
6

Umrla Jovanka Broz

Klix.ba
Jovanka Broz (Foto: Arhiv/Anadolija)
Jovanka Broz (Foto: Arhiv/Anadolija)
Supruga nekadašnjeg predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita, Jovanka Broz, preminula je u 89. godini, javja Blic.

Titova udovica zbog ozbiljnih zdravstvenih problema u bolnici je bila od kraja augusta, a danas je izgubila bitku za život.

Jovаnkа Budisаvljević Broz (1924) je s Titom bila u braku od 1952. do njegove smrti 1980. i živjela je u Beogrаdu. Imala je čin potpukovnikа JNA. Kаo neposredаn svjedok cijele turbulentne epohe u historiji Bаlkаnа, bila je predmet velikog medijskog zanimanja.

Jovаnkа je posljednje godine živjela u ekstremnoj izolaciji. Većinа misli dа su razlog bile posljedice velikih problemа kroz koje je prošlа od smrti suprugа kаdа je cijelа njenа imovinа nаcionаlizirana i kаdа je stаvljenа u kućni pritvor.

Skoro da niko nije ni znao da je bolesna sve dok nije primljena u bolnicu nakon što joj je pozlilo. Ljekari su ustanovili da boluje od raka i borili su se da spase njen život.

Posljednjih dana je bila u komi, a prognoze ljekara nisu bile optimistične.

Jovanka je bila Titova četvrta supruga, a upoznali su se tokom desanta na Drvar gdje je radila kao bolničarka.

"Vremenom se desilo to zbližavanje između mene i Tita. Prvo veće približavanje desilo se 1947. kada je operisan od bruha, ja sam tu bila dosta uz njega i nastojala sam da mu olakšam bolesničke dane što sam više mogla. Tito mi je rekao da osjeća kako bi sa mnom mogao osigurati spokojan i sretan život. Samo, dugo je trajalo dok nisam pristala jer meni je tada, da budem iskrena, smetala razlika u godinama, kao i njegovi nesređeni porodični odnosi. A bila sam i mlada, dopadala sam se momcima i imala sam dosta udvarača. Posle nekog vremena, zbližili smo se i zavoljeli. I moram da kažem da nisam osjećala tu razliku u godinama jer je Tito bio pun energije", ispričala je u feljtonu koji je objavio Blic.

Bračni par Broz (Foto: AFP)
Bračni par Broz (Foto: AFP)

Nakon vjenčanja, decenijama je bila dio svih Titovih nastupa, a s javne scene je nestala 1977. godine. Pravi uzroci nikada nisu utvrđeni. Prema jednim izvorima, od Tita su je udaljili njegovi bliski saradnici zbog sumnje da učestvuje u zavjeri protiv svog supruga, a prema drugim, zbog želje Titovog okruženja da ga izoluju.

Od 1977. godine pa sve do njegove smrti, više se nije srela s liderom tadašnje Jugoslavije.

Nedugo nakon njegove smrti, Jovanka je nakon premetačine izbačena iz stana i preseljena na novu adresu. O tome je šutjela sve do kraja 1985. godine kada je napisala otvoreno pismo zastupnicima u Saveznoj skupštini, piše Anadolija.

Poslije tog pisma u javnosti je uglavnom šutjela, izbjegavajući pojavljivanje u javnosti.

Godine 2003. ipak je pristala dati jedan od rijetkih intervjua u kojem je ustvrdila kako je njen suprug nije žrtvovao već, naprotiv, učinio je sve da joj spasi život. Kao one koji su doveli do njenog kraha označila je slovenskog političara i bliskog Brozovog saradnika Staneta Dolanca i generala Ljubičića.

U centar pažnje Jovanka Broz vratila se 2009. kada je javnost saznala da živi u relativnom siromaštvu bez ijednog dokumenta. Te godine je od ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića dobila ličnu kartu i pasoš.

Jovankina želja je da bude sahranjena pored Tita, u Kući cvijeća u Beogradu, a tim povodom će, kako Blic saznaje, sutra biti održana i sjednica Vlade na kojoj će biti donijeta odluka o njenoj posljednjoj želji.