Hrvatska
0

Uhapšena sedmorica ginekologa osumnjičeni da su naplatili 103 abortusa

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Sedmorica ginekologa iz Varaždina, Bjelovara i Koprivnice, koji su optuženi da su počinili 103 krivična djela, jutros su privedeni istražnom sudiji koji će odlučiti hoće li ih zadržati u pritvoru.

Hrvatski mediji prenose da su ginekolozi uhapšeni juče zbog sumnje da su prekide neželjenih trudnoća naplaćivali od 1.000 (140 eura) do 2.500 kuna (340 eura). Jedan od ginekologa je svoje prisustvo porođajima naplaćivao po 500 eura.

Novac od abortusa su zadržavali su za sebe, a u dokumentaciju su pisali da su prekidi trudnoća bili opravdani zbog navodne patološke trudnoće, zbog čega su ih još naplaćivali i od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Oni se sumnjiče za 58 krivičnih djela zloupotrebe položaja i ovlašćenja, 13 podsticanja na izvršenje zloupotrebe položaja i ovlaštenja, 29 krivotvorenja službene isprave i jedno krivično djelo protivpravnog prekida trudnoće.

Ministar zdravstva Hrvatske Darko Milinović je rekao da ova hapšenja dokazuju da pravna država radi svoj posao i da im nije mjesto u struci, dokažu li se sumnje u nezakonite postupke uhapšenih ljekara.