Regija
72

Uhapšen vlasnik popularne, ali ilegalne hrvatske stranice Filmovita

Klix.ba
Policijska uprava primorsko-goranska na svojim stranicama objavila je vijest o hapšenju dvoje hrvatskih državljana zbog sumnje da su počinili više krivičnih djela iz domena privrednog kriminala.

Kako doznaje Index.hr, jedan od uhapšenih je vlasnik portala Filmovita Matej Kalanj (31). Uhapšen je ove sedmice u Rijeci zbog krađe i ilegalne distribucije filmova i serija u vrijednosti 3,9 miliona kuna. Uhapšena je i njegova partnerica koja je sudjelovala u pranju novca, odnosno u dijeljenju zarade i njezinom skrivanju.

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci pokrenulo je istragu protiv njega i njegove partnerice koja mu je pomagala. Tokom istrage utvrđeno je da je od početka 2014. godine emitirao 1.251 film bez odobrenja autora. Koristio je internetsku vezu susjede.

Putem Facebooka je prodavao oglasni prostor i tako zaradio najmanje 600.000 kuna. Prije mjesec dana objavio je status s detaljnim uputama kako gledati filmove na Filmoviti, u kojem piše:

"Velika većina je već shvatila kako do filma, oni koji nisu hoće jer nije teško, treba samo čekati na brojač ispod trailera da dođe do nule te nakon toga osvježiti/reloadati stranicu (možete stisnuti i tipku f5 ako ste za kompjuterom)".