Prelazio granicu iz BiH
0

Uhapšen osumnjičenik za ratni zločin u Hrvatskoj

FENA
Na graničnom prijelazu u Hrvatskoj Dubici danas je pri ulasku u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine uhapšen 60-godišnjak protiv kojeg je bila raspisana međunarodna tjeralica zbog osnovane sumnje da je počinio kažnjivo djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u Baćinu kod Hrvatske Dubice 21. oktobra 1991. godine, doznaje se u policiji, prenosi Hina.

Tada je srpska paravojska ubila 76 hrvatskih civila iz tog općinskog središta i obližnjeg naselja Cerovljani.

N. K. je, prema do sada prikupljenim saznanjima, bio čuvar Vatrogasnog doma u Hrvatskoj Dubici u koji su dovedeni zarobljeni hrvatski civili, iz kojeg su odvedeni na mjesto između ceste i rijeke Une u Baćinu kod Hrvatske Dubice, povezani sa žicom i mučki pobijeni hicima iz automatskog oružja.

Bačeni su u veliku jamu na tom mjestu, koju su agresori iskopali bagerima te su masovnu grobnicu zatrpali zemljom.

Iz masovne grobnice u Baćinu u martu 1997. godine ekshumirani su posmrtni ostatci 56 pokopanih žrtava, od kojih je identificirano 36, a deset neidentificiranih je 10. maja 1997. pokopano u zajedničkoj grobnici na mjesnom groblju u Hrvatskoj Dubici, dok se 20 žrtava smatra nestalima.

Masovna grobnica u Baćinu, poslije Ovčare, druga je najveća masovna grobnica u Hrvatskoj po broju ubijenih Hrvata na okupiranim područjima Hrvatske za vrijeme srpske agresije od 1991. do osloboditeljske vojnoredarstvene akcije "Oluja" 1995. godine.

Osumnjičeni će biti doveden istražnom sucu Županijskog suda u Sisku.