Regija
72

Učesnici Parade ponosa prošetali Beogradom, pretučen brat Aleksandra Vučića

Klix.ba
(Foto: Anadolija)
Uz snažne mjere osiguranja u centru Beograda danas u podne okupili su se učesnici Parade ponosa, koji su oko 12:50 sati krenuli u šetnju ulicama. Na krajnje odredište, ispred Skupštine grada Beograda, stigli su skoro sat poslije.

Među okupljenima su bili i gradonačelnik Beograda Siniša Mali, potpredsjednik Demokratske stranke Borislav Stefanović, predsjednik LDP-a Čedomir Jovanović, režiser Srđan Dragojević, ambasadori više zemalja, te mnogi političari i političarke, javio je Blic.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je uoči današnjeg okupljanja poručio da glavni grad Srbije ima priliku da pokaže da je svjetski, kosmopolitski grad koji prepoznaje i poštuje različitost.

Učesnici povorke nosili su zastave duginih boja i šarene balone, kao i transparente na kojim piše "Ponos za sve", "Za sve žrtve nasilja u Srbiji" i "Ljubi pedera".

Kolonu je pratio veliki broj novinarskih ekipa. Prema nekim procjenama, učesnika kolone je bilo nekoliko stotina, a obezbjeđivalo ih je oko 7.000 policajaca. Sve okolne ulice oko trase povorke bile su zatvorene za saobraćaj.

Istovremeno, kod Hrama Svetog Save okupili su se protivnici Parade, pokret "1389".

Žandarmerija, interventna policija i druge specijalne snage bile su raspoređene na svakoj raskrsnici, kao i ispred državnih institucija.

Beogradski mediji prenose da je više od 50 osoba privedeno, te da je pretučen brat srbijanskog premijera Aleksandra Vučića. Prema nezvaničnim izvorima, Andrej Vučić je zajedno sa svojim obezbjeđenjem pokušao da prođe kroz policijski kordon, kada je došlo do sukoba pod još nerazjašnjenim okolnostima.

Premijer Aleksandar Vučić održat će, kako je u međuvremenu najavljeno, vanrednu konferenciju za novinare u Vladi Srbije u 15 sati.