Skender Hyseni
0

Ubrzo nova priznanja nezavisnosti Kosova

FENA
Kosovski ministar vanjskih poslova Skender Hyseni izjavio je za prištinske medije u srijedu kako očekuje da će nekoliko novih država priznati nezavisnost Kosova nakon dvosedmičnog intenzivnog lobiranja kosovskog izaslanstva na rubu upravo završenog zasjedanja Generalne skupštine UN-a u New Yorku.

Kosovskoj delegaciji najavljeno je četiri do pet novih priznanja, kazao je Hyseni ne precizirajući o kojim je zemljama riječ.

Kosovski šef diplomatije, koji i dalje lobira za nezavisnost Kosova u sjedištu UN-a, rekao je također da poziv srbijanskog predsjednika Borisa Tadića u govoru na sjednici Generalne skupštine da nijedna država ne prizna Kosovo ostao bez učinka te da je srbijanska delegacija izrazila službeni protest sekretarijatu UN-a zbog prisustva kosovskog izaslanstva u sjedištu UN-a.

Hyseni, koji se tokom zasjedanja Generalne skupštine susreo s desetak visokih dužnosnika zemalja članica UN-a, izrazio je optimizam oko novih priznanja dodajući da mnoge zemlje razmatraju tu mogućnost.

Kosovo je proglasilo nezavisnost 17. februara prošle godine, a do sada su novu državu priznale 62 zemlje svijeta, uključujući SAD i 22 zemlje članice EU te sve susjedne zemlje osim Srbije.