Ubijen prije šest godina
5

Ubistvo Olivera Ivanovića na Kosovu i dalje je nerasvijetljeno, ali je optužena banda Milana Radoičića

S. Š.
Danas je šest godina od ubistva Olivera Ivanovića; ubistva koje do danas nije rasvjetljeno (Foto: EPA-EFE)
Danas je šest godina od ubistva Olivera Ivanovića; ubistva koje do danas nije rasvjetljeno (Foto: EPA-EFE)
Navršava se šest godina od ubistva nekadašnjeg lidera Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića koji je hicima iz vatrenog oružja iz kola u pokretu ubijen 16. januara 2018. godine ispred sjedišta te stranke u sjevernom djelu Kosovske Mitrovice.
Njegove ubice, kao ni izvršioci, do danas nisu poznati, a istrage povodom ubistva vođene su i u Beogradu i u Prištini.

Glavni počinitelj, odnosno izvršilac i nalogodavac nisu poznati, ali je za pomaganje u ubistvu optuženo šest osoba.

Za pomaganje u ubistvu se optužuju Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Rade Basara, Žarko Jovanović, Dragiša Marković i Silvana Arsović. Međutim, tužilaštvo je nedavno podiglo još jednu optužnicu protiv osobe inicijala M. M.

Kao vođe kriminalne grupe sumnjiče se Milan Radoičić, Zvonko Veselinović i Željko Bojić, ali se protiv njih ne vodi postupak jer nisu dostupni pravosudnim organima Kosova, piše srbijanski Danas.

Oliverov brat Miroslav Ivanović kaže da je njegov brat trpio mnogo pritisaka, "uglavnom sa jedne iste strane, a to je Beograd, politika Beograda i eksponenti te politike na sjeveru Mitrovice, zajedno sa kriminalnim grupama".

Inače, prije njegove likvidacije, zapaljen mu je bio automobil o čemu je također gostujući na srbijanskoj N1 govorio Miroslav, što se donekle može povezati sa ubistvom.

"Oliver je čak imao ispisana tri imena na cedulji, nosio je svim centrima moći na tom prostoru, i to je predstavljao kao izvršioce paljenja njegovog automobila. Nisam imena dobio do danas, predata (ceduljica) je i Eulexu, i Kosovskoj policiji BIA-i u Beogradu", navodi on.

Ko je bio Oliver Ivanović

Ivanović je rođen prvog aprila 1953. u selu Rznići kod Dečana.

U mladosti je želio da bude pilot, ali je zbog urođene očne mane morao da napusti studije na Vojnotehničkoj školi u Zagrebu i vratio se na Kosovo, gdje je postao inženjer i šampion u karateu.

Šira javnost je za njega čula po nakon 1999. godine kada se pojavio kao jedan od lidera "čuvara mosta" koji su kontrolisali most koji spaja sjevernu, većinski nastanjenu Srbima, i južni, albanski dio Kosovske Mitrovice.

Poslije 2000-ih i oktobarskih promjena u Srbiji, kada je svrgnut režim Slobodana Miloševića, bio je jedno vrijeme na čelu Srpskog nacionalnog vijeća, ali je brzo pao u nemilost Beograda, između ostalog zato što se otvoreno zalagao za izlazak Srba na kosovske izbore.

U dva navrata bio je poslanik u Skupštini Kosova, a od 2008. do 2012. godine i državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo dok je ministar bio Goran Bogdanović, piše BBC.

Bio je i jedan od rijetkih srpskih političara koji je tečno govorio albanski.