Akcija USKOK-a
13

U Zagrebu uhapšen policajac koji je organizovao provale u skladišta zaplijenjene droge

A. Ku.
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
U ponedjeljak su na području Zagreba uhapšene tri osobe, među kojima je i jedan policajac, protiv kojeg nakon udaljenja iz službe slijedi žalbeni postupak. Policajac je dvojici saučesnika odavao gdje se nalazi zaplijenjena droga.

Policija i Ured za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) uhapsili su tri hrvatska državljanina (1996., 1996., 1993.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zloupotrebe položaja i ivlasti, odavanja službene tajne te neovlaštene proizvodnje i prometa drogama.

USOK je u saopćenju naveo da se sumnja da je policijski službenik koji je zaposlen u Upravi kriminalističke policije u Zagrebu u periodu od novembra 2022. godine do 3. decembra 2023. godine u cilju pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi dolazio do saznanja o mjestima na kojima pojedini počinitelji kaznenih djela sakrivaju drogu.

Potom je navedene klasificirane podatke neovlašteno prenosio drugoj dvojici uhapšenih, a koji su na temelju tih podataka pripremali provale u te objekte s ciljem da uzmu i za sebe zadrže skrivenu drogu vrijednosti veće od 100.000 eura, koju su preprodavali na ilegalnom narkotržištu.

Uhapšeni policajac je nakon što je provodeći kriminalističko istraživanje došao do saznanja gdje osumnjičenici kriju drogu, prenio taj podatak saradnicima, koji su uhapšeni, a koji su provalili u garažu na zagrebačkom području iz koje su otuđili oko 40 kilograma marihuane i oko devet kilograma hašiša.

Zatim su navedenu drogu preprodavali na ilegalnom narkotržištu.

Također je uhapšeni policajac u okviru obavljanja policijske službe saznao da je u jednoj garaži u Zagrebu pohranjena neutvrđena količina droge koji podatak je prenio saučesnicima koji su s ciljem da uzmu i za sebe zadrže drogu radi daljnje preprodaje, 3. decembra 2023. došli do garaže i započeli s obijanjem lokota u čemu nisu uspjeli, nakon čega su uhapšeni.