Virus Zapadnog Nila
55

U Zagrebu pet osoba u komi nakon uboda komaraca

Klix.ba
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Pet osoba bori se za život u zagrebačkoj bolnici nakon što su zaražene virusom Zapadnog Nila.

Da je broj zaraženih opasnim virusom koji prenose komarci porastao potvrdio je doktor Marko Kutleša iz Zavoda za intenzivnu medicinu i infektologiju klinike dr. Fran Mihaljević, piše Index.hr.

"Bolest je potvrđena kod još jedne osobe tako da je sada petero u kritičnom stanju. Svi su u komi i spojeni su na aparate za disanje", rekao je doktor Kutleša.

Dodao je da je još dvoje ljudi teško bolesno i sumnja se da su zaraženi virusom Zapadnog Nila, no kod njih još nije potvrđena bolest.

Doktora Kutlešu pitali smo kakve su prognoze za oboljele.

"Teško je reći. Mogu se oporaviti, ali nažalost mogu i preminuti", otkrio je doktor Kutleša koliko je situacija zapravo teška i neizvjesna s ljudima oboljelim od groznice Zapadnog Nila.

Kutleša očekuje da će epidemija potrajati još dvije-tri sedmice, no naglašava da nije riječ o teškoj epidemiji s obzirom na broj oboljelih te očekuje da će se nakon nekoliko sedmica epidemija ipak smiriti.

Napomenuo je da se bolest ne može prenijeti ljudskim kontaktom, tek transfuzijom krvi, te da se bolest može dobiti jedino ubodom zaraženog komarca.

Uprkos vrlo ozbiljnom stanju oboljelih, građanima je poručio da nema razloga za paniku jer se ipak ne radi o velikoj epidemiji.