Regija
37

U Vojvodini sve više separatističkih istupa

Klix.ba
Foto: Blic
Foto: Blic
Vojvođanska partija (VP) i Vojvođanski klub (VK) su u protekloj sedmici u Novom Sadu organizovali niz protestnih šetnji sa kojih je srbijanskim vlastima poslan zahtjev za federalizacijom Srbije, gdje bi Vojvodina postala punopravna republika.
Foto: Blic
Foto: Blic

Kako iz ovih organizacija tvrde oni ne žele potpune odvajanje od Srbije, nego da sadašnja pokrajina dobije status republike u sastavu Srbije

U isto vrijeme pokret Mlada Vojvodina traži potpuno otcjepljenje od Srbije. Kako prenosi Blic, članovi te grupe izvode akcije, poput ispisivanja grafita, pod okriljem noći, anonimni su i nisu registrovani kod nadležnih državnih službi.

Iz Vojvođanskog Kluba ograđuju se od ovih incidenata.

"Planiramo da okupimo sve istomišljenike u jedan veliki pokret i da zajedno izađemo na pokrajinske i republičke izbore, jer samo ulaskom u Parlament možemo krenuti u borbu za promjenu Ustava Srbije. Nama je cilj da dobijemo status republike, a ne otcjepljenje od Srbije", izjavila je predsjednica Vojvođanskog kluba Branislava Kostić.

Protestna šetnja održana 5. oktobra u Novom Sadu (Foto: Blic)
Protestna šetnja održana 5. oktobra u Novom Sadu (Foto: Blic)

Sličan je stav i Vojvođanske partije.

"To što oni rade nije dobar način. Trebamo izaći na izbore, uđemo u Parlament i za Vojvodinu izborimo veću zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast", rekao je predsjednik VP-a Aleksandar Odžić.