UN
0

U Vijeću sigurnosti i dalje podijeljenost oko Kosova

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Vijeće sigurnosti UN raspravljao je noćas o stanju na Kosovu, ali ni ova sjednica, kako je i očekivano, nije donijela ništa novo iako je bila prva od 22. jula, kada je Međunarodni sud pravde (MSP) saopštio da proglašenjem nezavisnosti Kosova nije prekršeno međunarodno pravo.

Raspravom je predsjedavala Rusija, koja tokom ovog mjeseca vodi sastanke izvršnog tijela svjetske organizacije.

Generalni sekretar UN Ban Ki-moon je, kao i pred svaku sličnu raspravu Vijeća sigurnosti, dostavio svoj izvještaj o stanju na terenu.

Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić ponovio je odlučnost da se nađe kompromis kroz nove pregovore i posebno je istakao nepromenjen odnos snaga oko tog pitanja u izvršnom tijelu UN.

"Nijedna jedina članica Vijeća sigurnosti nije promijenila svoj stav o Kosovu, zbog savjetodavnog mišljenja MSP-a. Sama rasprava je bila usredsređena na sam izvještaj generalnog sekretara, jer je reč o redovnom sastanku. U najkraćem, ona je odslikala okruženje koje vlada na Kosovu poslije mišljenja MSP-a," rekao je Jeremić, prenosi BBC.

Šef diplomatije Srbije je pred Vijećem sigurnosti iznio stav da je mišljenje MSP-a utemeljeno "usko" i samo na "tekstu same deklaracije" o nezavisnosti Kosova.

Privremene institucije na Kosovu su preko šefa diplomatije Skendera Hisenija zatražila je zamjenu rezolucije 1244.
Hiseni je tokom rasprave, između ostalog, optužio Beograd da "podržava kriminalce na sjeveru Kosova" i ocijenio da je "velika većina kosovskih Srba spremna na saradnju" sa kosovskim institucijama.

On je ponovio i da budući razgovori Kosova sa Srbijom "moraju biti na ravnopravnoj osnovi i na međudržavnom nivou".

Diplomatski izvori iz UN saglasni su da je malo vjerovatno da će doći do nove rezolucije o Kosovu, imajući u vidu da je protiv toga Rusija, jedna od pet stalnih članica UN.

"Prvo, svakako da razumijete kakav je odnos snaga u Vijeću sigurnosti UN po ovom pitanju. Zato ne bih očekivao zamjenu ili izmjene Rezolucije 1244 ili njeno ukidanje. Jasno da je mnogo toga rečeno kroz današnje izjave članica Vijeća sigurnosti i šefa UNMIK-a Lamberta Zanijera, što apsolutno razjašnjava stvari. Vi znate kakav je postupak za prijem novih zemalja članica u UN, i da je prvi korak u tom postupku preporuka Vijeća sigurnosti. Ponavljam da je očigledan odnos snaga u izvršnom tijelu UN po ovom pitanju", rekao je  predsjedavajući sjednice Vijeća sigurnosti, ruski ambasador Vitalij Čurkin.

Šef UNMIK-a Lamberto Zanijer upozorio je članice Vijeća sigurnosti na "nepostojanu" stabilnost na sjeveru Kosova, uz ocjenu da je mišljenje MSP-a "otvorilo mogućnost" za dijalog Prištine i Beograda.

On je taj dijalog opisao kao važan te da da status UNMIK-a i EULEKS-a na Kosovu ostaje isti.
Generalni sekretar UN takođe je pozvao Beograd i Prištinu da započnu razgove.

Francuska i Velika Britanija su se u oštro suprotstavile inicijativi Srbije, odbacivši kao "neprihvatljiv" prijedlog Beograda da UN usvoje novu rezoluciju o Kosovu koja bi tražila nove pregovore o statusu.

Zamjenik britanskog ambasadora u Vijeću sigurnosti Filip Param ponovio je stav da je Kosovo jedinstven slučaj i da ne predstavlja obrazac za druge regione u svijetu, što je suprotno stavovima Srbije i zemalja koje ne priznaju nezavisnost Kosova.

Param je ocijenio da bi svako ohrabrivanje podjele Kosova ili pregovora o statusu štetilo dugoročnim interesima građana Kosova i Srbije.

Na izlaganje britanskog diplomate reagovao je ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin ističući da mu izgleda kao da zemlje koje priznaju nezavisno Kosovo skoro prijete sukobom i izrazio nadu da će se ponašati uzdržano.
Američkai ambasadorica ponovila je stav svoje vlade da je nezavisnost Kosova "nepovratna" i da su granice "nepovredive".