Organizovani kriminal
16

U velikoj akciji MUP-a Srbije uhapšeni članovi kavačkog klana: Zaplijenjeni zlato, novac, oružje...

S. Š.
Akcija MUP-a Srbije i BIA-e (Screenshot)
Akcija MUP-a Srbije i BIA-e (Screenshot)
U regionalnoj akciji pripadnika MUP-a Srbije i BIA-e uhapšeno je više od 70 osoba, među kojima i članove dvije organizovane kriminalne grupe. Također, zaplijenjena je velika količina droge kao i zlatne poluge.

Više od 600 policijskih službenika MUP-a Srbije u današnjoj opsežnoj regionalnoj akciji uhapsili su više od 70 osoba.

Oni su u saradnji sa Bezbijednosno-informativnom agencijom (BIA), Europolom i Tužilaštvom za organizovani kriminal pretresli 80 lokacija i zaplijenili veću sumu novca, više desetina luksuznih automobila, veću količinu oružja i municije, više kilograma narkotika i zlata.

Zbog postojanja osnova sumnje na udruživanje radi vršenja krivičnih djela i neovlašćena proizvodnju i trgovinu drogom uhapšen je P.P. (1996), dok će krivična prijava za ista krivična djela biti podnijeta protiv još četiri osobe.

Zbog postojanja osnova sumnje za teško ubistvo u pokušaju i dva krivična djela izazivanje opće opasnosti uhapšeni su B.D. (1994), A.Č. (1994), D.R. (1996) i D.T. (1989), dok će protiv još 11 osoba biti podnijeta krivična prijava nadležnom tužilaštvu za navedena krivična djela.

Oni se sumnjiče da su kao članovi dvije organizovane kriminalne grupe, kao ogranak kavačkog klana, djelovali na teritoriji Srbije i Crne Gore, a uhapšeni su u nastavku akcije iz novembra prošle godine.

Zaplijenjeno je više kilograma marihuane, heroina i kokaina kao i dvije hiljade tableta MDMA, više luksuznih automobila i veća suma novca.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Također, u regionalnoj akciji, više od 600 pripadnika MUP-a Srbije, Uprave kriminalističke policije i Žandarmerije, zaplijenili su veću količinu novca, luksuzne automobile, kao i oružje i narkotike, dok je privedeno više od 65 osoba.

Pretresom stanova i drugih prostorija na više od 80 lokacija na području Kraljeva i Kruševca, policija je oduzela automatske puške, veću količinu oružja sa dugim cijevima, ručne bombe, pištolje, kao i veću količinu municije različitog kalibra.

Zaplenjeno je više od 30 luksuznih automobila, 30 skupocjenih ručnih satova, oko osam kilograma zlata u zlatnim polugama, dukatima i pločicama, oko 155.000 eura, 16.500 švajcarskih franaka, 1.600 američkih dolara, više od 2,5 miliona dinara, kao i sefovi koji su koristili osumnjičeni.

Policija nastavlja dalji rad na rasvjetljavanju ostalih činjenica i pronalaženju osoba za kojima se traga.