Hiljade ljudi na ulicama
890

U velikim protestima u Beogradu blokirane glavne saobraćajnice

G. M.
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug
Autoput u Beogradu na potezu kod Sava centra je blokiran za saobraćaj. U ovom trenutku, saobraćaj ne funkcioniše, ali je omogućen prolaz vozilima hitne pomoći i vatrogascima. Blokada će, kako je najavljeno, potrajati dva sata.

Više ekoloških udruženja najavilo je da će danas organizovati proteste u Beogradu i više drugih gradova u Srbiji, tokom kojih će, kako su naveli, biti blokiran ili drastično usporen saobraćaj.

Razlozi za protest su, kako je navedeno, dva zakona, o referendumu i eksproprijaciji. Reporter "Blica" javlja da je jedna grupa građana iz Savske ulice krenula ka mostu Gazela.

Blokiran je i saobraćaj kod opštine Novi Beograd. Na ovoj lokaciji na smjenu idu preko pješačkog prelaza, kao što su građani izveli blokadu u Topoli prošle sedmice.

Gužve se očekuju na nekoliko lokacija u glavnom gradu, zbog čega je primjetno veće prisustvo pripadnika policije.

Takođe, na Andrićevom vijencu su se isprva okupili advokati, koji također protestuju, nakon čega su se uputili ka Brankovom mostu. Prekida saobraćaja za sada nema.

Kako je najavljeno, u Beogradu će biti blokiran ili usporen saobraćaj na cijelom potezu autoputa kroz glavni grad, od Bubanj Potoka do Aerodroma, ali i na većim kružnim tokovima poput Slavije, Autokomande i kod opštine Novi Beograd. Također, blokade su najavljene i na beogradskim mostovima, kao i na Ibarskoj magistrali kod Umke i Bariča.

Reporteri "Blica" javljaju da je veći broj pripadnika policije raspoređen po Beogradu, a pripadnici MUP-a mogu se primijetiti na većini najprometnijih ulica. Ministarstvo unutrašnjih poslova danas je ponovilo u saopćenju da je svaka blokada saobraćaja kršenje zakona, kao i održavanje neprijavljenih skupova.

Ekološki ustanak pokrenut je zbog namjere vlasti, na čelu s predsjednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, da multinacionalnoj metalurško-rudarskoj korporaciji Rio Tinto dopusti otvaranje rudnika litija u zapadnoj Srbiji.

Demonstranti tvrde da bi planirani rudnik mogao biti ekološka bomba i izazvati opasno zagađenje vode, prvenstveno obližnje rijeke Jadar, i obradive zemlje.

Osim toga, bune se protiv mogućnosti koju novi zakon o eksproprijaciji otvara - da država provodi prenamjenu zemljišta za projekte od javnog značaja, i da tako čak prisvoji, odnosno eksproprira privatno zemljište. Narodna skupština je sporni zakon već izglasala, ali predsjednik Vučić još ga mora potpisati da bi stupio na snagu.