Kosovo
0

U utorak o dogovoru s KFOR-om, barikade ostaju

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Sjednica skupštine četri opštine sjevera Kosova biće održana u utorak u Leposaviću, do kada ostaju barikade, saopćeno je u subotu u Zvečanu po okončanju konsultacija predstavnika četiri opštine sa sjevera Kosova.

Na konsultacijama je potvrđena saglanost da se jedinicama KFOR-a i dalje omogući sloboda kretanja radi obavljanja nadležnosti, saglasno Rezolucji Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) 1244.

Na zajedničkoj sjednici 9. augusta biće razmatrana aktuelno političko-sigurnosna situacija s posebnim osvrtom na dogovor predstavnika Vlade Srbije i komandanta KFOR-a, navedeno je u saopćenju.

Nakon konsultacija trebalo bi da se zna i vrijeme kada će biti održana zajednička skupština četiri opštine sa sjevera Kosova na kojoj bi trebalo da bude donijeta odluka o eventualnom uklanjanju barikada na nekoliko putnih pravaca, kao i o podršci sporazumu.

Po smirivanju situacije predsjednik Skupštine opštine Leposavić Branko Ninić ocijenio je da Srbi na Kosovu nemaju drugog partnera osim svoje države - Srbije.

Ninić je, u izjavi Tanjugu, istakao da većina građana na sjeveru Kosova u ovom trenutku smatra da je jedini partner u rješavanju njihovih problema država Srbija.