Regija
2

U subotu počinje izgradnja Islamskog kulturnog centra u Ljubljani

Klix.ba
Islamska zajednica u Republici Sloveniji organizuje svečanost povodom polaganja kamena temeljca za Islamski kulturni centar (IKC), odnosno džamiju u Ljubljani, koja će se održati u subotu, 14. septembra 2013. godine, sa početkom u 11:30 sati, na Kurilniškoj ulici 18, u Ljubljani.

Ideja za izgradnju Islamskog kulturnog centra u Ljubljani pokrenuta je 21. maja 1969. godine. Zvanični zahtjev Islamske zajednice odgovornim institucijama u Ljubljani, predao je tadašnji reisu-l-ulema Sulejman-ef. Kemura. Tek krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošloga stoljeća, određena je lokacija u blizini gradskog groblja u Ljubljani. IZ je organizirala javni konkurs za idejno rješenje. Izabran je projekt arhitekte Feđe Košira. U realizaciji tog idejnog rješenja, IZ suočila se sa problemom pridobivanja saglasnosti za izdavanje građevinske dozvole. Zavod za očuvanje kulturnog naslijeđa dao je negativno mišljenje, a u obrazloženju je kazano da džamija ne spada u blizinu “Plečnikovih Žala”, kompleks groblja kojeg je projektirao poznati slovenski arhitekt Jože Plečnik.

Islamskoj zajednici je ponovo, tek 1997. godine, ponuđena nova lokacija u predgrađu Ljubljane. Tada su se pojavile velike polemike oko izgradnje džamije. Pojedinci su pokušali organizirati referendum o tom pitanju. Ustavni sud Republike Slovenije odbio je mogućnost organizacije referenduma na kojem bi većina odlučivala o pravima manjine. Ipak, zbog političkih problema, IZ-i nikada nije ponuđena mogućnost da kupi tu lokaciju za izgradnju IKC-a. Polovinom 2006. godine na mjesto muftije izabran je dr. Nedžad Grabus. U oktobru 2006. godine došlo je do promjene vlasti na lokalnom nivou. Na mjesto gradonačelnika Ljubljane izabran je Zoran Janković. Gradonačelnik Janković i muftija Grabus udružili su snage i doveli projekt izgradnje džamije do početka izgradnje.

Nakon preuzimanja vlasti gradonačelnik Janković ponudio je novu lokaciju za izgradnju džamije u centru grada. Usvojen je općinski detaljni plan za lokaciju od 11.364 m², a polovinom 2008. godine IZ-i je ponuđeno da kupi zemlju. Zemljište za džamiju nalazi se u centru grada. Područje na kojem će se graditi džamija nije urbanizirano. Izgradnjom džamije okolina će dobiti potpuno novi izgled, a prilazi džamiji bit će omogućeni sa različitih strana grada.

Islamska zajednica u Republici Sloveniji organizirala je javni međunarodni arhitektonski konkurs za idejno rješenje Islamskog kulturnog centra u Ljubljani 2011. godine. U projektu su sudjelovala 44 arhitektonska biroa. Prvo mjesto pripalo je arhitektonskom birou Bevk&Perović arhitekti d.o.o. iz Ljubljane, saopćeno je iz Islamske zajednice u Republici Sloveniji.