Regija
0

U Srbiji ponovno potraga za Hadžićem

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Na tri lokacije kod srbijanskog mjesta Stare Pazove počela je premetačina u svrhu pronalaska informacija o jednom od dvojice preostalih haških optuženika Gorana Hadžića, izjavio je u četvrtak srbijanski ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

“Riječ je o pretrazi na temelju zahtjeva državnog tužilaštva za ratne zločine, kako bi se došlo do nekih dokumenata ili spoznaja važnih za potragu za Goranom Hadžićem“, rekao je Dačić novinarima.

Premetačine su, kako je precizirao, započele oko 7:30 sati ujutro, pri čemu su angažirani pripadnici posebnog policijskog odreda – Žandarmerije, kao i službe za otkrivanje ratnih zločina.

Po optužnici ICTY-a protiv bivšeg čelnika pobunjenih Srba u istočnoj Slavoniji Gorana Hadžića, objavljenoj sredinom jula 2004., Hadžić se tereti za ratne zločine nad Hrvatima i drugim nesrbima na okupiranom području od sredine 1991. do kraja 1993. godine.

Hadžića se u 14 tačaka tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja počinjene progonom Hrvata i drugih nesrba, istrebljenjem i ubistvima, pritvaranjem, mučenjem, nehumanim postupcima, deportacijama, bezobzirnim uništavanjem sela, vjerskih i kulturnih objekata te pljačkom imovine.

Drugi preostali haški bjegunac je nekadašnji vojni zapovjednik bosanskih Srba Ratko Mladić, koji je optužen za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, uključujući optužnicu za genocid.

Mladić je, zajedno s bivšim čelnikom bosanskohercegovačkih Srba Radovanom Karadžićem, koji je uhapšen u julu 2008. i kojem se sudi u Hagu, optužen za genocid u Srebrenici 1995., zbog pokolja osam hiljada muslimana i zbog 43-mjesečne opsade Sarajeva.