Regija
0

U Srbiji naoružano skoro dva miliona građana

Piše: Er. M.
Beogradski mediji prenose da je u Srbiji registrovano blizu million komada oružja, te da se procjenjuje kako građani nezakonito posjeduju najmanje 200 do 300 hiljada komada nelegalnog malokalibarskog i lakog naoružanja. U prijevodu to znači da je u Srbiji naoružano blizu dva miliona ljudi.

U susjednoj Srbiji trenutno je u toku tromjesečna kampanja za legalizovanje oružja, a kako prenose srbijanski mediji, za prvih mjesec i po predano je 480 komada oružja, 41.100 komada streljiva raznog kalibra, te 264 komada bombi i eksplozivnih sredstava, a ukupno su podnesena 1.023 zahtjeva za legalizaciju.

Kampanju je podržala Evropska unija putem Centra za kontrolu streljačkog i lakog naoružanja u istočnoj i jugoistočnoj Evropi, a finansirana je odlukom Vijeća Evrope.

Srbijanski mediji navode da je od 2002. godine u istočnoj i jugoistočnoj Evropi uz pomoć Evropske unije uspješno smanjena količina oružja za oko 30 hiljada komada, a riječ je o pištoljima, automatima, strojnicama, revolverima i jurišnim puškama.

"Najčešće žrtve su civili, žene i djeca, a stradaju u lokalnim sukobima, ali i u nesretnim slučajevima te u porodičnom nasilju. Eliminiranje ilegalnog oružja pridonosi sigurnosti, premda ne treba zanemariti ni zloupotrebu oružja koje je u legalnom posjedu", upozorila je Svetlana Đurđević Lukić iz Centra za istraživanje javnih politika.

Ona navodi da je analiza oružanih incidenata i konfliktnih situacija pokazala da se čak šest puta više koristi neregistrovano oružje koje bi, kada bi bilo registrovano, pomoglo u procesu bržeg otkrivanja počinitelja krivičnih djela.