Bolja situacija
33

U Srbiji i Hrvatskoj se stabilizuje broj novozaraženih koronavirusom

N. V.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata kod devet osoba potvrđena zaraženost koronavirusom, dok je kod istočnih susjeda, u Srbiji broj novozaraženih 62. U obje države broj novih infekcija se stabilizovao.

Tokom proteklog dana u Hrvatskoj je testirano 1.169 osoba od čega je pozitivno njih devet. a u Srbiji je od 5.012 testiranih pozitivno 62.

U Srbiji su u posljednja 24 sata preminule tri osobe, ukupno je od početka epidemije usljez zaraze preminulo 218 osoba, a procenat smrtnosti je 2,14 posto.

Jedna preminula osoba iz Hrvatske je muškarac 1936. godište iz doma za starije Koprivnica, a zbog velikog broja smrtnih slučajeva u ovom domu direktorica je podnijela ostavku.

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je više osoba oporavljeno (20) nego što je potvrđeno novozaraženih slučajeva.

Ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš kazao je da bi učenici mogli raditi mature u školskim klupama ukoliko bi imali maske na licu.

Govoreći o popuštanju mjera za ulazak u Hrvatsku, ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović rekao je da neće biti problema ukoliko neko mora na poslovni razgovor. On je kazao da je od zatvaranja granica u Hrvatsku ušlo 667 stranih državljana od čega je najveći dio iz Bosne i Hercegovine.

U Srbiji je ukinuto vanredno stanje prije pet dana, a epidemiolog Predrag Kon je kazao da se može očekivati spuštanje krive zaraženosti na jedan odsto.

Epidemiolog Goran Stevanović ranije je rekao da se epidemija u Srbiji primiruje ali da se može očekivati i ponovni rast oboljelih.