80 zahtjeva odbijeno
133

U Sloveniji utvrđen jedan slučaj smrti nakon vakcinacije protiv koronavirusa, isplaćeno 20.000 eura

SRNA
Slovenačko ministarstvo zdravlja isplatilo je 20.000 evra novčane naknade zbog smrti poslije vakcinacije protiv virusa.

Ministarstvo zdravlja Slovenije primilo je 81 zahtjev u 2022. godini, i 103 u ovoj godini za priznavanje prava na naknadu štete zbog oštećenja zdravlja ili smrti koje je povezano sa vakcinacijom protiv koronavirusa, prenosi portal "24ur".

Ministarstvo zdravlja do sada je donijelo 27 rješenja na osnovu stručnog mišljenja komisije za utvrđivanje uzročnosti, od kojih su svi, osim jednog, ukazivali da ne postoji veza između vakcinacije protiv covida i smrti.

Obrada zahtjeva iz 2022. godine počela je u januaru ove godine, a većina je od jula do septembra proslijeđena na razmatranje u Komitet za utvrđivanje uzročno-posljedične veze, dok će zahtjeve koji su podneseni ove godine, Ministarstvo rasporediti od januara 2024. godine.

U Sloveniji su registrovana dva smrtna slučaja nakon vakcinacije protiv virusa korona. U jednom slučaju radilo se o mladoj pacijentkinji koja je primljena u ljubljanski klinički centar krajem septembra 2021. godine, a preminula je istog dana.

Iste godine je u maju, nakon vakcinacije, u Belgiji od moždanog udara umrla jedna žena, a nezvanično se pretpostavljalo da je u pitanju bila supruga slovenačkog diplomate.