U Sloveniji uhapšeni policajci jer su državljanima BiH omogućavali nezakonit boravak

U Sloveniji uhapšeni policajci jer su državljanima BiH omogućavali nezakonit boravak
1
F
FENA
10.2.2020. u 14:53
29
komentara
1

dijeljenja
U Sloveniji uhapšeni policajci jer su državljanima BiH omogućavali nezakonit boravak Ilustracija: Shutterstock
Pet slovenskih graničnih policajaca privedeno je zbog primanja mita, a unutrašnja kontrola potvrdila je da su za novac odnosno mito omogućavali nezakonit boravak u Schengenskom području nositeljima putnih dokumenata "trećih država", većinom državljanima BiH.
"Radi se o istraživanju sumnje na krivična djela korupcije koja smo otkrili različitim aktivnostima pa i prikrivenim tajnim praćenjem", rekla je u ponedjeljak u izjavi za medije glasnogovornica policije Vesna Drole.

"Oni su za novac državljanima trećih država lažno potvrđivali da su prešli vanjsku schengensku granicu te im tako omogućavali kontinuirani boravak u Schengenskom području, suprotno propisima po kojima je to ograničeno na 90 dana, nakon čega je taj boravak nezakonit", kazala je Drole.

Ona je potvrdila da su policajci, uhapšeni u subotu, u ponedjeljak predani sucu istrage. Riječ je o četiri policajca s graničnog prijelaza Gruškovje (Macelj) i jednom s prijelaza Zavrč (Dubrava Križovljanska).

Direktorica slovenske policije Tatjana Bobnar izjavila je da su policajci suspendovani jer su naštetili ugledu policije, pa je započet je i postupak njihovog otpuštanja iz službe, prenosi Hina.

Kako prenose slovenski mediji, pozivajući se na nezvanične podatke iz istrage, osumnjičeni policajci su stranim državljanima, većinom onima iz BiH koji "na crno" rade u različitim europskim državama, omogućavali da uz novčanu nezakonitu naplatu, koja se kretala do 400 eura, u putovnicu dobiju žig kojim se potvrđuje da su izašli iz Schengenskog područja iako to nije bio slučaj pa su tako naizgled "legalno" mogli nastaviti boravak u zemljama u kojima rade na crno.
Prijavi grešku


Komentari (29)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...