{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Sandžaku prvi put u historiji nastava na bosanskom jeziku

2.9.2013. u 14:18
356
116
U Sandžaku prvi put u historiji nastava na bosanskom jeziku
356
U Sandžaku prvi put u historiji nastava na bosanskom jeziku
U sandžačkim opštinama Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu danas, s početkom nove školske godine, počela je i nastava na bosanskom jeziku.
Cjelokupan obrazovni program na maternjem jeziku prvi put u historiji ovih opština počeli su slušati učenici u prvom i petom razredu osnovne i prvom razredu gimnazija i srednjih škola.

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, koje je zaduženo za sprovedbu nastave na bosanskom, Esad Džudžević izjavio je da je cjelokupnu nastavu na bosanskom započelo više od četiri hiljade učenika u više od dvjesto odjeljenja. Nastava na bosanskom odvijat će se i u četiri predškolske ustanove, prenosi dopisnik agencije Anadolija.

Kako je rekao, nastava nije počela u Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši zbog opstrukcija od strane školskih uprava u Užicu i Kraljevu i pritiska direktora škola na roditelje. Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) je, kako je dodao, zbog zloupotrebe službenog položaja, podnijelo krivične prijave protiv nadležnih.

Džudžević je današnji početak nastave na bosanskom ocijenio kao historijski, rekavši da je „kraj stogodišnjoj asimilaciji i denacionalizaciji Bošnjaka u Sandžaku i Srbiji“.

„Ovaj proces će doprinjeti smanjenju etničke distance između Bošnjaka i srpskog stanovništva, vratiti povjerenje Bošnjaka u državu. Generacije Bošnjaka će od danas, u okviru državnog obrazovnog sistema, slušati i izučavati svoju književnost, bošnjačku historiju i kulturu“, rekao je Džudžević u izjavi za agenciju Anadolija.

On je naglasio da je uvođenje nastave na bosanskokm dobro ne samo za Bošnjake već i za ispunjavanje evropskog puta Srbije i kriterijume koje ima zadane od strane Evropske komisije.

Za sve učenike koji su danas počeli nastavu na bosanskom jeziku u saradnji Ministarstva prosvjete i nauke i Bošnjačkog nacionalnog vijeća, kao zastupničkog tijela Bošnjaka u Srbiji, štampani su udžbenici iz svih predmeta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: