Kosovo
0

U Prištini uhapšen Sabit Geci, bivši komandant OVK-a

FENA
Sabit Geci
Sabit Geci
Policija Misije Evropske unije za vladavinu prava (Euleks) na Kosovu uhapsila je danas Sabita Gecija, bivšeg komandanta Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), osumnjičenog za ratne zločine 1999. na Kosovu. Akcija hapšenja izvedena je u Prištini, oko 14 sati.

Hapšenje je izvedeno po nalogu koje je izdala Kancelarija specijalnog tužioca na Kosovu, a zbog sumnji "u vezi sa ratnim zločinima navodno počinjenim između aprila i juna 1999.", navedeno je u šturom saopćenju Euleks-a objavljenom u Prištini.

Zamjenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je danas u Beogradu da srpsko tužilaštvo Gecija tereti u predmetu trgovine organa, tzv. "Žuta kuća", i u predmetu za zločine počinjene u području Drenice, region u trouglu Klina-Mališevo-Glogovac.

Poznat pod nadimkom "Big boss" (veliki šef), Geci je, kako prenose mediji, uhapšen poslije istrage o logorima u Albaniji, u kojima su, tokom sukoba na Kosovu, držani, mučeni i ubijani Srbi i ostali nealbanci, ali i Gecijevi sunarodnici koje su pripadnici OVK-a proglasili izdajnicima, prenosi Tanjug.

Istraga Euleks policije počela je poslije objavljivanja knjige bivše tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte "Lov".

Kosovski mediji na albanskom jeziku su naveli da je Gecija 2001. sud Ujedinjenih nacija u pokrajini proglasio krivim za iznuđivanje i osudio na petogodišnju zatvorsku kaznu, prenosi američka novinska agencija AP.

AP navodi da su nedavno porasle tenzije u odnosima privremenih institucija samouprave na Kosovu i policija Euleks.

Na Kosovu ima oko 2.000 policajaca, sudija i tužilaca iz EU koji nadziru pravosudni sistem i bave se slučajevima koji se povezuju s ratnim zločinima i organizovanim kriminalom, naveo je AP.