Dvodnevna konferencija
83

U Podgorici upriličena dikusija o položaju Bošnjaka u regionu, prisustvovao i predsjednik Crne Gore

S. M.
U Podgorici je realizovan projekat "Bošnjački nacionalni identitet početkom XXI" u sklopu kojeg je upriličena diskusija na temu "Uloga i značaj Bošnjaka u regionu Zapadnog Balkana" na kojoj je prisustvao i predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

Kreator i organizator projekta je doktorant Univerziteta u Sarajevu i predstavnik Bošnjačkog vijeća Crne Gore Sead Šahman.

Predavanja su održali Šaćir Filandra sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu i Admir Lisica, doktorant na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Diskusiji su prisustvovali predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, te zamjenica premijera Kosova Emilija Redžepi, koji su dali vlastiti osvrt na regionalne političke odnose i položaj Bošnjaka.

"Bošnjaci su obogatili naše društvo tradicijom, vrijednostima, duhovnošću, a naš odnos učinili jedinstvenim. Njihov doprinos našem društvu je veoma važan i kada je riječ o kulturi, obrazovanju, društvenom rada”, naveo je Milatović, prenosi Portal RTCG.

Također je naveo da Bosnu i Hercegovinu vidi kao prijateljsku državu, te da će ubrzo doći u zvaničnu posjetu u Sarajevo, čim član predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda Denis Bećirović započene sa predsjedavanjem.

Zajednički zaključak sudionika dvodnevne konferencije jeste da regionalna saradnja nužnost na Zapadnom Balkanu, te da se nadaju skorom prijemu u NATO i EU, što bi donijelo stabilne prilike u regionu.

Konferenciji koja je trajala dva dana u Podgorici prisustvovali su političari, intelektualci i biznismeni iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Kosova.